- Trening bremser aldringsprosessen

BREMSER ALDRING: Trening aktiviserer et enzym som beskytter cellene mot aldring, ifølge ny forskning. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
BREMSER ALDRING: Trening aktiviserer et enzym som beskytter cellene mot aldring, ifølge ny forskning. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNy studie understreker hvor viktig trening er for helsa, mener forsker. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke noe nytt at trening er bra for helsa, blant annet viser forskning at fysisk aktivitet reduserer sjansen for hjerteproblemer, type 2-diabetes og kreft.

Nå viser en ny studie at regelmessig fysisk aktivitet bremser aldringsprosessen på cellenivå.

Tysker forskere har vist at intensiv og regelmessig trening forhindrer at de såkalte telomerene – den delen av DNA som beskytter endestykkene til kromosomene – blir kortere.

Og telomerenes lengde sier noe om hvor langt kroppen har kommet i aldringsprosessen.

Hvor lange de er i utgangspunktet, varierer fra person til person. Til slutt forsvinner de, og da stopper også celledelingen - noe som gjør at du ikke kan leve mer.

- Aktiverer viktig enzym

Forskerne ved Saarland University i Homburg, Tyskland, målte telomerelengden i blodprøver fra to grupper profesjonelle idrettsutøvere og to grupper med friske ikke-røykere som ikke trente regelmessig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det viktigste funnet i denne studien er at den fysiske aktiviteten til profesjonelle idrettsutøvere fører til aktivering av det viktige enzymet telomerase og dermed stabilisere telomeren, sier professor Ulrich Laufs, studiens førsteforfatter, ifølge nettstedet Live Science.

Telomerase er et enzym som er i stand til å reparere telomerene, slik at en celle kan fortsette å dele seg.

Les om telomerer her.

Les om telomerase her.

- Dette er direkte bevis for at trening bremser aldringsprosessen, sier Laufs.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forklarer videre at trening for eksempel kan forhindre aldring av det kardio-vaskulære systemet (hjertet og blodårene).

ABC Nyheter har tidligere skrevet om en britisk tvillingstudie som kom frem til et lignende resultat.

Les også: - Stillesittere eldes fortere

- Understreker viktigheten av trening

I den tyske studien analyserte forskerne 32 unge profesjonelle løpere, med gjennomsnittsalder på 20 år. De sammenlignet så de unge idrettsutøverne med middelaldrende atleter som hadde trent regelmessig siden sin ungdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse to gruppene ble så sammenlignet med to grupper friske ikke-røykere som ikke trente regelmessig. De to utrente gruppene hadde samme aldersammensetning som gruppene med atleter.

Det undersøkelsene viste var altså at langsiktig trening aktiverer telomerase og reduserer forkortelsen av telomerer i hvite blodceller. Og den aldersavhengige reduksjonen av telomerlengden var mindre hos de eldre atletene, som hadde trent regelmessig i flere tiår, enn hos de middelaldrende deltagerne som ikke trente jevnlig.

Ifølge Laufs bidrar funnene til bedre molekylær forståelse av de beskyttende effektene som trening har, og understreker hvor viktig trening er for å redusere omfanget av aldersrelatert sykdom.

Studien publiseres i desemberutgaven av American Heart Assosiations tidsskrift Circulation.

Les også: Avslører hvor fort du eldes

Les også: Nobelprisen i medisin gikk i år til tre forskere som forsker på aldring og hvordan endringer i cellene er relatert til sykdommer i alderdommen.