FRI FLYT AV HELSETJENESTER

Må se langt etter fri flyt av helsetjenester

Neste tjenestedirektiv: Først fikk Ap gjennom ett tjenestedirektiv. Nå ønsker de friere flyt av helsetjenester i EØS. Men Anne-Grethe Strøm-Erichsen må vente på EU. Foto: Morten Holm/Scanpix
Neste tjenestedirektiv: Først fikk Ap gjennom ett tjenestedirektiv. Nå ønsker de friere flyt av helsetjenester i EØS. Men Anne-Grethe Strøm-Erichsen må vente på EU. Foto: Morten Holm/Scanpix

<pEUs ministerråd røk i går uklar om et nytt direktiv om handel med helsetjenester over landegrensene. Dermed må Ap og helseministeren vente litt til på liberaliseringen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter: I går skulle EUs ministere ha blitt enige om et nytt direktiv som den norske regjeringen har uttalt seg positivt om, men som er svært følsomt og omstridt:

Et eget tjenestedirektiv for helsetjenester - offisielt omdøpt til direktiv om pasientrettigheter i forbindelse med grensekryssende helsetjenester.

Les om direktivet på europalov.no

Men ministrene fra de 27 EU-medlemslandene klarte ikke å bli enige om dette i går.

Ifølge Sveriges radio var ett av stridsspørsmålene at land som bare gir offentlig tilskudd til offentlige helsetjenester, ikke ville forplikte seg til å betale for private helsetjenester i utlandet.

Regjeringen entusiastisk

Allerede i juli var daværende statssekretær, nå statsråd, Rigmor Aasrud til stede på et EU-ministermøte der hun uttalte seg positivt fra norsk side til direktivet.

Før valget nektet imidlertid mange stortingskandidater fra Arbeiderpartiet å si hvordan de vil stemme om Norge skal ta inn friere flyt også av helsetjenester i EØS-avtalen.

Mot LO-kongressens vilje

Den rødgrønne regjeringens positive holdning står i motstrid til LO.

LO-kongressen i mai uttalte at helsetjenester ikke skal være en handelsvare.

LO sier seg imot markedstenkning, selv om LO-ledelsen ved nåværende nestleder Geir Mosti i Fagforbundet i Stortingets høring om tjenestedirektivet uttalte at det var akseptabelt.

Helse var så kontroversielt for EU at Kommisjonen måtte ta det ut av tjenestedirektivet for å få det vedtatt i desember 2006.

Kommisjonen satte umiddelbart i gang med et eget helsetjenestedirektiv som LO-kongressen sa følgende om:

«I denne sammenheng blir det viktig å motarbeide et helsedirektiv fra EU dersom det vil undergrave muligheten for nasjonal styring.»

Følsomt handelsområde

EU-kommisjonen fremmet forslaget om helsedirektivet 2. juli i 2008, og det har siden vært til diskusjoner i EU-systemet. Det nåværende utkastet gir innbyggerne rett til å kjøpe helsetjenester de har krav på i hjemlandet, hvor de vil i utlandet - uten forhåndssamtykke.

Skal de kjøpe helsetjenester som innebærer innleggelse på sykehus, må det imidlertid være godkjent av hjemlandets myndigheter på forhånd. Og kostnadene skal ikke overstige det de ville gjort hjemme.

Personvernpolicy