Tiltalt for massakre

TILTALT: Datu Andal Ampatuan jr. er foreløpig tiltalt for 25 drap, men tiltalen vil ifølge statsadvokat Edilberto Jamora bli utvidet. Foto: AP
TILTALT: Datu Andal Ampatuan jr. er foreløpig tiltalt for 25 drap, men tiltalen vil ifølge statsadvokat Edilberto Jamora bli utvidet. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p– Han var blant dem som stanset kolonnen, og han var blant dem som drepte, opplyste Filippinenes justisminister Agnes Devanadera.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påtalemyndigheten på Filippinene har tatt ut tiltale mot mannen som skal ha beordret massakren på 57 mennesker i forrige uke.

Datu Andal Ampatuan jr. er foreløpig tiltalt for 25 drap, men tiltalen vil ifølge statsadvokat Edilberto Jamora bli utvidet.

Ampatuan er sønn av den mektige klanlederen Andal Ampatuan sr., som også er guvernør Maguindanao-provinsen, der massakren fant sted.

Blant ofrene i massakren var kona og døtrene til Ampuatans politiske rival Esmael Mangudadatu, samt 22 journalister som skulle dekke at Mangudadatu registrerte seg som kandidat i neste års guvernørvalg.

Arroyo-alliert

Ampatuan-klanen hjalp i 2004 president Gloria Arroyos til makten, men både far og sønn ble i forrige uke kastet ut av hennes Lakas-Kampi-CMD-allianse.

En av den tiltales brødre er guvernør i Mindanao-provinsen og selv er han borgermester i byen Datu Unsay.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Datu Andal Ampatuan jr. overga seg til myndighetene i forrige uke, men nekter all befatning med massakren. Flere øyenvitner har imidlertid hevdet at de så ham på åstedet for massakren.

– Deltok

– Det var han som ga instruksene. Han var blant dem som stanset kolonnen, og han var blant dem som drepte, opplyste Filippinenes justisminister Agnes Devanadera fredag.

– Ordren gikk ut på å drepe alle sammen. Det virket planlagt, sa Devanadera.

Flere av dem som deltok i massakren skal alt ha meldt seg for politiet og lagt kortene på bordet.

– Vi har mange vitner, ikke bare ett, sier Devanadera.

Lovløst

Filippinske sikkerhetsstyrker tok i forrige uke kontroll over to byer i Maguindanao og Mindanao og avvæpnet 200 medlemmer av Ampatuan-klanens milits.

Ampatuan jr. hevder at det var muslimske opprørere som sto bak massakren, noe påtalemyndigheten avviser.

President Arroyo har lovet å gjøre alt for å gi ofrene for massakren rettferdighet, men mange tviler på om hun vil være i stand til å opprette lov og orden i de fattige og lovløse områdene sør i landet, der klanledere og krigsherrer regjerer som de lyster. (©NTB)