E-COLI-UTBRUDDUtbrudd av farlig e-colibakterie

Ehec-alarmen går. I dag blir det kanskje kjent hva slags kjøtt som er kilden. Foto: Colourbox
Ehec-alarmen går. I dag blir det kanskje kjent hva slags kjøtt som er kilden. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFolkehelseinstituttet konstaterer nasjonalt utbrudd av ehec-bakterien, som i 2006 medførte dødsfall.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Forebygging
* Her kan du se Mattilsynets råd om god hygiene, for å forebygge e-colismitte.

(ABC Nyheter): Sentrale personer i næringsmiddelbransjen har fått varsel om at Folkehelseinstituttet har konstatert nasjonalt utbrudd av ehec-bakterien, en sykdomsframbringende variant av e-colibakterien.

Folkehelseinstituttet bekrefter overfor ABC Nyheter tirsdag at de behandler saken som et nasjonalt utbrudd. På fhi.no opplyste de tirsdag ettermiddag at utbruddene har skjedd på følgende steder:

Ett i Finnmark, ett i Sogn og Fjordane, to i Sør-Trøndelag, ett i Oslo og ett i Akershus.

- Det er seks pasienter som er smittet. Det er fem barn under ti år, og en kvinne i 60-årene, sier seniorrådgiver Line Vold ved Folkehelseinstituttet til ABC Nyheter.


- Kan dere si noe om smittekilden?

- Nei, det kan vi ikke foreløpig. Det er for tidlig å si noe om, svarer hun.

Barn smittet

I 2006 førte en tilsvarende e-colibakterie til at en ung gutt døde. Den gang viste det seg etter en omfattende leteaksjon at smitten befant seg i en morrpølse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vold understreker at dette ikke er den samme bakterien.

- EHEC-bakteriene har en evne til å produsere giftstoff. Denne bakterien som vi ser nå produserer et giftstoff som i mindre grad er forbundet med alvorlig sykdom enn bakteriene i utbruddet i 2006 og tidligere i år. Ingen av pasientene har vært alvorlig syke og utviklet nyresvikt, sier hun.

Nasjonalt

- Pasientene er spredt rundt i landet. Derfor er dette et nasjonalt utbrudd, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les om EHEC hos Folkehelseinstituttet her.

Tirsdag la FHI ut følgende pressemelding på sine hjemmesider:

«Folkehelseinstituttet har fått meldt 6 tilfeller av infeksjon med samme bakteriestamme av E. coli O 103 siden september i år. Dette er ikke den samme varianten av E. coli O 103 som forårsaket utbruddet i 2006.»

Dette er et nasjonalt utbrudd

Med betegnelsen nasjonale utbrudd mener myndighetene utbrudd av smittsom sykdom i befolkningen der en sentral ledelse og koordinering av oppklaringsarbeidet er nødvendig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er ikke slik at alle tilfellene er meldt akkurat nå, de kommer inn gradvis. Alle innenlands smittede EHEC tilfeller blir rutinemessig fulgt opp lokalt av Mattilsynet og kommunlegen. Vi får undersøkelsene oversendt og kan sammenholde opplysningene som fremkommer, og se etter fellestrekk, sier Vold.

Folkehelseinstituttet har ansvaret for å håndtere akutte helsemessige problemer i befolkningen og å koordinere arbeidet med å identifisere smittekilden.

Også Mattilsynet har ansvar for å finne smittekilden ved nasjonale sykdomsutbrudd hos mennesker som kan skyldes smitte fra næringsmidler eller dyr.

Mattilsynet har ansvaret for sporingsarbeidet langs matkjeden, og tiltak for å stanse eller begrense en videre spredning av utbruddet når kilden er funnet.