OSSE reagerer på norsk vekting av valgstemmer

<pDe ni europeiske observatørene som kikket oss i kortene under valget i høst, er stort sett veldig fornøyd med Norge. Men OSSE liker ikke systemet med vekting av stemmer etter distrikt.</p

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Delegasjonen fra OSSEs avdeling for demokrati og menneskerettigheter (ODIHR) var i Norge fra 4. til 16. september og besøkte en rekke kommuner og fylkeskommuner. Et nyttig besøk for oss, mener kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp).

– Ja, jeg syns det er flott at vi kan få innspill fra folk som ser oss utenfra. Rapporten som helhet er jo usedvanlig positiv, så slik sett har vi grunn til å være stolte av det politiske systemet vi har. Det står seg under kritisk blikk, sier Navarsete til NTB.

På to punkter er imidlertid OSSE litt mindre fornøyd med Norge. Det ene gjelder nordmenns plikt til å stille til valg, mens det andre gjelder ulik vekting av stemmer fra forskjellige deler av landet.

– Dette er et system som Norge ikke er alene om, og det kommer til å bestå, sier Navarsete, som likevel ikke ser bort fra at en ny debatt kan blusse opp i kjølvannet av rapporten. (©NTB)