NATO venter spent på Obama

USAs president Barack Obama kunngjør sin nye Afghanistan-strategi tirsdag. Foto: Scanpix/Reuters.
USAs president Barack Obama kunngjør sin nye Afghanistan-strategi tirsdag. Foto: Scanpix/Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNATOs medlemsland venter i spenning på president Barack Obamas kunngjøring om USAs opptrapping av innsatsen i Afghanistan.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en tale tirsdag kveld skal Obama kunngjøre hvordan USA har tenkt å møte ønskene til USAs og NATOs øverstkommanderende i Afghanistan om en kraftig utvidelse av styrkene i landet.

General Stanley McChrystal har bedt om 40.000 nye soldater, men det er ventet at Obama kun vil stille med rundt 30.000. Samtidig vil han trolig be de europeiske NATO-landene og andre bidragsytere til den internasjonale styrken om å ta sin del av opptrappingen.

– Når TV-nyhetene

På grunn av det klare «europeiske» budskapet i talen er det ventet at innholdet vil bli kunngjort grytidlig amerikansk tid tirsdag, slik at det når de europeiske kveldsnyhetene på TV, opplyser en NATO-kilde til NTB.

Den britiske statsministeren Gordon Brown har allerede antydet at det europeiske bidraget bør ligge på rundt 5.000 soldater, og han bekreftet mandag at Storbritannia i desember vil sende ytterligere 500 soldater. Dermed vil britene ha 9.500 soldater i Afghanistan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy uttalte mandag at de franske troppene vil oppholde seg i Afghanistan «så lenge det er nødvendig». Frankrike har mer enn 3.000 soldater i landet og har ikke har planer om å øke dette antallet.

Land som Slovakia, Georgia og Sør-Korea har signalisert at de vil stille med flere soldater, men så langt mangler mange tusen mann fra europeisk side for å fylle Browns anslag.

Obamas tale danner utgangspunktet for diskusjoner blant NATOs utenriksministre på et møte i Brussel senere i uken og legger sterke føringer på nye bidrag fra medlemslandene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hovedtemaet på møtet blir Afghanistan, oppfølgingen av den amerikanske opptrapping og veien videre, sier Norges NATO-ambassadør Kim Traavik.

Venter på konferanse

Alliansens generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har de siste dagene snakket om troppeforsterkning med flere store NATO-land, som Tyskland og Italia, for å få større bidrag på bordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

McChrystals plan går i stor grad ut på å trappe kraftig opp treningen og nyrekrutteringen av den afghanske hæren og politiet – selve hovedelementet i NATOs strategi for en gang å kunne avslutte operasjonen. Men også flere «rene» sikkerhetsstyrker trengs til landet for å møte den stadig vanskeligere sikkerhetssituasjonen i landet.

Det er imidlertid ventet at mange, blant dem Tyskland, vil vente med å forplikte seg til ytterligere opptrapping før en stor Afghanistan-konferanse blir avholdt på nyåret. Konferansen, som Brown skal være vertskap for i London 28. januar, er ventet å stille harde krav til den afghanske presidenten Hamid Karzai om bedre resultater i den sivile oppbyggingen i landet. Ikke minst gjelder dette kampen mot korrupsjon og for godt styresett.

USA har i dag rundt 68.000 soldater i Afghanistan, mens de øvrige 42 bidragsyterne til den internasjonale ISAF-styrken i landet har om lag 42.000 soldater utstasjonert. (©NTB)