NATO venter spent på Obama

USAs president Barack Obama kunngjør sin nye Afghanistan-strategi tirsdag. Foto: Scanpix/Reuters.
USAs president Barack Obama kunngjør sin nye Afghanistan-strategi tirsdag. Foto: Scanpix/Reuters.

<pNATOs medlemsland venter i spenning på president Barack Obamas kunngjøring om USAs opptrapping av innsatsen i Afghanistan.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en tale tirsdag kveld skal Obama kunngjøre hvordan USA har tenkt å møte ønskene til USAs og NATOs øverstkommanderende i Afghanistan om en kraftig utvidelse av styrkene i landet.

General Stanley McChrystal har bedt om 40.000 nye soldater, men det er ventet at Obama kun vil stille med rundt 30.000. Samtidig vil han trolig be de europeiske NATO-landene og andre bidragsytere til den internasjonale styrken om å ta sin del av opptrappingen.

– Når TV-nyhetene

På grunn av det klare «europeiske» budskapet i talen er det ventet at innholdet vil bli kunngjort grytidlig amerikansk tid tirsdag, slik at det når de europeiske kveldsnyhetene på TV, opplyser en NATO-kilde til NTB.

Den britiske statsministeren Gordon Brown har allerede antydet at det europeiske bidraget bør ligge på rundt 5.000 soldater, og han bekreftet mandag at Storbritannia i desember vil sende ytterligere 500 soldater. Dermed vil britene ha 9.500 soldater i Afghanistan.

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy uttalte mandag at de franske troppene vil oppholde seg i Afghanistan «så lenge det er nødvendig». Frankrike har mer enn 3.000 soldater i landet og har ikke har planer om å øke dette antallet.

Land som Slovakia, Georgia og Sør-Korea har signalisert at de vil stille med flere soldater, men så langt mangler mange tusen mann fra europeisk side for å fylle Browns anslag.

Obamas tale danner utgangspunktet for diskusjoner blant NATOs utenriksministre på et møte i Brussel senere i uken og legger sterke føringer på nye bidrag fra medlemslandene.

– Hovedtemaet på møtet blir Afghanistan, oppfølgingen av den amerikanske opptrapping og veien videre, sier Norges NATO-ambassadør Kim Traavik.

Venter på konferanse

Alliansens generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har de siste dagene snakket om troppeforsterkning med flere store NATO-land, som Tyskland og Italia, for å få større bidrag på bordet.

McChrystals plan går i stor grad ut på å trappe kraftig opp treningen og nyrekrutteringen av den afghanske hæren og politiet – selve hovedelementet i NATOs strategi for en gang å kunne avslutte operasjonen. Men også flere «rene» sikkerhetsstyrker trengs til landet for å møte den stadig vanskeligere sikkerhetssituasjonen i landet.

Det er imidlertid ventet at mange, blant dem Tyskland, vil vente med å forplikte seg til ytterligere opptrapping før en stor Afghanistan-konferanse blir avholdt på nyåret. Konferansen, som Brown skal være vertskap for i London 28. januar, er ventet å stille harde krav til den afghanske presidenten Hamid Karzai om bedre resultater i den sivile oppbyggingen i landet. Ikke minst gjelder dette kampen mot korrupsjon og for godt styresett.

USA har i dag rundt 68.000 soldater i Afghanistan, mens de øvrige 42 bidragsyterne til den internasjonale ISAF-styrken i landet har om lag 42.000 soldater utstasjonert. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus