WTO-MINISTERMØTE

EU-baronesse på kne i WTO

Uformell baronesse: EUs påtroppende utenriks-sjef, baronesse Catherine Ashton, på kne for WTO-podiet ved åpningen av ministerkonferansen. Foto: Thomas Vermes
Uformell baronesse: EUs påtroppende utenriks-sjef, baronesse Catherine Ashton, på kne for WTO-podiet ved åpningen av ministerkonferansen. Foto: Thomas Vermes

<pEn av verdens WTO-makt-personer, EUs baronesse Catherine Ashton på kne under åpningen av WTOs ministermøte. Lars Peder Brekk tror ikke WTO vil legge seg på kne for klimakrisen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WTOs DOHA-RUNDE

Et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.

Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.

Forhandlingene har vært fastslåste. I juli 2008 gjorde WTOs generaldirektør Pascal Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk).

Men også dette mini-ministermøtet mislyktes.

Les mer på Utenriksdepartementets WTO-sider.

Genève (ABC Nyheter): - Dere vet at handel kan bidra til bærekraftig utvikling i den videste betydning av ordet.

- At handel kan skape vekst.

- At den kan bidra til å skaffe anstendige arbeidsplasser.

- At handel kan være et mektig redskap for utviklingsland til å bekjempe fattigdom.

Det sa WTOs generalsekretær Pascal Lamy i sin velkomsttale mandag ettermiddag til de rundt 120 ministrene og 2600 øvrige delegatene som er samlet i Genève.

I drøyt to døgn skal de diskutere liberalisering av verdenshandelen.

- Handel ingen tryllestav

Blant tilhørerne var representanter for stormaktene Kina, Brasil, India, president Obamas nye handelsutsending Ronald Kirk, og EUs handelskommissær, baronesse Catherine Ashton.

Ashton blir fra 1. desember historiens første «utenriksminister» for EU.

- Men dere vet at handel alene ikke er noen tryllestav, fortsatte Pascal Lamy.

- For at handel skal virke, må den bygges på et fundament av nasjonal politikk som setter den i stand til å realisere sitt potensial, sa WTO-sjefen.

Les Pacal Lamys tale her.

- Absolutt ikke klima

Den norske delegasjonen ble ledet av landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp), inntil utenriksminister Jonas Gahr Støre ankommer Genève i kveld.

Og kort før FNs klimatoppmøte i København er Brekk sterkt i tvil om WTOs bidrag til bærekraftig utvikling.

- Hvor godt syns du Doha-runden til WTO tar opp i seg de store krisene verden står overfor: Matkrise, klimakrise og finanskrise?

- Doha-forhandlingsrunden ble startet i 2001. Det er klart den ikke tar opp i seg finanskrisa fra i fjor. Den tar ikke fullt og helt opp matkrise - og absolutt ikke klimautfordringene, sier Brekk.

- Det er et alvorlig punkt å tenke på. Men vi er en del av fellesskap bestående av 153 medlemsland i WTO og kan ikke unngå å delta - og ikke minst ivareta norske interesser, legger landbruks- og matministeren til.

Ashtons siste WTO-ord

Blid og skeptisk: Lars Peder Brekk og norske delegater i WTO-salen. Foto: Thomas VermesBlid og skeptisk: Lars Peder Brekk og norske delegater i WTO-salen. Foto: Thomas Vermes

EUs handelskommissær, Catherine Ashton, gikk på podiet og erklærte at hennes tre minutter ville bli de siste ordene fra henne i den stillingen, før hun i morgen blir EUs høye representant for utenrikspolitikk.

- Vi har sett voksende proteksjonisme i krisetidene, inkludert fra G20, (gruppa av de framvoksende u-landene som Kina, India og Brasil, red. anm.), beklaget Ashton.

- Arbeidsløsheten øker mange steder, og presset ligger der. Det finnes ikke noe sterkere verktøy for å komme ut av den økonomiske situasjonen, enn å konkludere med en Doha-avtale, sa hun, før hun kom inn på klima:

- Handelspolitikk kan bidra til stor vekst i handel med miljøteknologi og -tjenester.

U-landenes paradoks

Nettverket Our World is not for Sale, med norske Aksel Nærstad, demonstrerte mot WTO. Foto: Thomas VermesNettverket Our World is not for Sale, med norske Aksel Nærstad, demonstrerte mot WTO. Foto: Thomas Vermes

Før åpningen av ministermøtet, møtte statsråd Lars Peder Brekk en stor forsamling representanter fra norske frivillige og næringsorganisasjoner for en briefing.

- Det er et kjempestort paradoks at u-landene sjøl er pådrivere for å få gjennom denne avtalen. Landene har ikke tatt med seg de innspillene som kommer fra det sivile samfunnet godt nok, framholdt Brekk der.

Utfordrer solidaritets-organisasjonene

Men han har også en utfordring til de norske organisasjonene som hevder at en ny WTO-avtale er til skade for u-landene:

- Forholdet mellom u-land og WTO er et kjempeparadoks også for oss i Norge, sier han til ABC Nyheter.

- U-landenes regjeringer prøver å forbedre sin egen situasjon ved å få til en WTO-avtale. De prøver å alliere seg også i WTO. Det påvirker sikkert deres politikk, sier Brekk.

- Når u-landene ønsker å bedre sin situasjon ved aktivt arbeid i WTO, syns jeg det er et paradoks at det ikke er mer diskusjon i Norge, at man bare slår fast som et faktum at u-landene ikke har interesse av det, konkluderer Brekk.

Poenget hans ble understreket utover ettermiddagen og kvelden. Minister etter minister - fra både rike og fattige land - gikk på podiet og bedyret av verden er nødt til å få en ny WTO-avtale snarest mulig.