«Verdens mest ettersøkte nazist» for retten

Arkivfoto av John Demjanjuk. Ukrainskfødte Demjanjuk (89) har blitt kalt verdens mest ettersøkte nazist. Mandag startet rettssaken mot ham i München i Tyskland. Foto. REUTERS/SCANPIX
Arkivfoto av John Demjanjuk. Ukrainskfødte Demjanjuk (89) har blitt kalt verdens mest ettersøkte nazist. Mandag startet rettssaken mot ham i München i Tyskland. Foto. REUTERS/SCANPIX

<pRettssaken mot John Demjanjuk, kalt verdens mest ettersøkte nazist, ble halvannen time forsinket da den startet i München mandag. Pågangen av tilskuere var så stor at det ble tilløp til kaos både i og utenfor rettsbygningen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demjanjuks liv etter krigen

* 1952: Emigrerte til USA. Opplyste at han tilbrakte det meste av krigen som krigsfange.

* 1977: Siktet å være krigsforbryteren «Ivan den grusomme».

* 1981: Fratatt sitt amerikanske statsborgerskap.

* 1986: Utlevert til Israel.

* 1993: Frikjent i israelsk høyesterett.

* 2002: Fratatt sitt amerikanske statsborgerskap på nytt etter nye anklager om krigsforbrytelser.

* 2005: En dommer besluttet at han skulle utleveres til Ukraina.

* 2009: Utvist fra USA etter at Tyskland utstedte arrestordre mot ham. Siktet for medvirkning til 27.900 drap.

(Kilde: BBC) (©NTB)

Ukrainskfødte Demjanjuk (89) er tiltalt for medvirkning til drap på 27.900 menn, kvinner og barn i konsentrasjonsleiren Sobibor i det naziokkuperte Polen under andre verdenskrig. Selv hevder han sin uskyld.

Interessen for rettssaken er enorm, og mer enn 200 journalister er til stede. En time etter at den etter planen skulle starte mandag, var det fortsatt lange køer utenfor rettsbygningen av folk som ville inn.

Dømt til døden

Det er imidlertid ikke første gang Demjanjuk må svare for sine handlinger under andre verdenskrig. I 1986 ble han stilt for retten i Israel, tiltalt for å ha vært «Ivan den grusomme», en beryktet ukrainsk fangevokter i konsentrasjonsleiren Treblinka. Etter en to år lang rettssak ble Demjanjuk kjent skyldig og dømt til døden. Men i 1993 ble han sluppet fri etter at det ble bevist at israelerne hadde tatt feil mann.

Krigsfange

Demjanjuk reiste deretter tilbake til USA, der han bodde i mange år. Men i 2002 ble han utvist fra USA og fratatt sitt amerikanske statsborgerskap etter at det ble avslørt at han hadde løyet om hva han hadde bedrevet under andre verdenskrig.

Demjanjuk fastholder at han var en sovjetisk soldat som ble arrestert av tyskerne i 1942, og at han satt i tysk fangenskap til krigen sluttet. Påtalemyndigheten på sin side mener det er bevist at han var fangevokter i Sobobir-leiren, der han aktivt deltok i massakrene på jøder. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus