- Setter tidsfrist for Afghanistan

PLAN: I morgen presenterer Barack Obama sin omfattende Afghanistan-strategi etter tre måneders tenking. Foto: Scanpix.
PLAN: I morgen presenterer Barack Obama sin omfattende Afghanistan-strategi etter tre måneders tenking. Foto: Scanpix.

<pAmerikansk avis kommer med avsløringer om Obamas plan for Afghanistan.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama kommer til å legge fram en tidshorisont for uttrekking av amerikanske soldater fra Afghanistan.

Det melder den anerkjente avisen New York Times. Ifølge kilder avisen har snakket med kommer Barack Obama til å annonsere at han sender omlag 30.000 nye soldater til Afghanistan når han tirsdag legger fram sin Afghanistan-strategi på West Point.

Stiller strengere krav

Men samtidig med at presidenten gjør det klart at han i stor grad oppfyller ønskene til general Stanley McChrystal kommer han også til å forklare det amerikanske folk hvordan han tenker å skyve ansvaret for kampen mot Taliban over på den afghanske regjeringen.

- Det er riktig at han kommer til å være tydeligere på både målene og tidsrammen enn man har vært før. Han kommer til å tegne et bilde av hvordan man skal få en avslutning på krigen, sier en anonym regjeringskilde til den amerikanske avisen.

Foreløpig har det ikke kommet lekkasjer på hvilken tidslinje man her snakker om. Men det skal ikke være snakk om en like klar tidsfrist som Obama har satt for det amerikanske engasjementet i Irak. Der har man sagt at de fleste kampstyrkene skal være ute av landet i august 2010, mens alle amerikanske styrker skal være ute innen slutten av 2011.

Brown varsler tøffere linje

Ifølge kildene til den amerikanske avisen er det ikke en så konkret plan som legges fram for det afghanske engasjementet, men mer et veikart mot en situasjon der afghanske myndigheter selv tar ansvar for sikkerheten i landet. Dette blir også sett på som konkrete krav til president Hamid Karzai, om at han ikke vil slippe unna med flere unnskyldninger i forhold til å stable en solid sikkerhetsstyrke på beina innen kort tid.

Samtidig som lekkasjene fra Obamas strategi lakk ut, ble det også klart at Storbritannias statsminister Gordon Brown har kommet med konkrete krav til den politiske ledelsen i Pakistan. Ifølge Sky News sa Brown at folk nå stiller seg spørsmålet om hvorfor man ikke har kommet i nærheten av å fange Osama Bin Laden, åtte år etter at han søkte tilflukt i Pakistan.

Høringer starter denne uken

Mens den amerikanske presidenten kommer til Skandinavia neste uke for å besøke klimatoppmøtet i København og hit til landet for å motta Nobels fredspris, kommer sjefen for Nato-styrkene i Afghanistan til å vitne for Forsvarskomiteen i Senatet.

Der vil Stanley McChrystal i detalj forklare hvordan Obamas strategi for Afghanistan skal iverksettes. Allerede senere denne uken skal forsvarsminister Robert Gates møte i Kongressen for å redegjøre for det samme, sammen med utenriksminister Hillary Clinton og forsvarssjef Mike Mullen.’

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus