WTO-MINISTERMØTEWTO-bråket i gang igjen

Normal   0   21         false   false   false                             MicrosoftInternetExplorer4   <![endif]-->     <![endif]-->     /* Style Definitions */  table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;}  <![endif]-->  Brennbart tema: Pøbler tente på biler i Genève med WTO som påskudd. Foto: Scanpix/AFP photo/Fabrice Coffrini
Brennbart tema: Pøbler tente på biler i Genève med WTO som påskudd. Foto: Scanpix/AFP photo/Fabrice Coffrini
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pLørdag startet bråket foran WTOs ministermøte som åpner i Genève i dag. WTO-ledelsen har lagt lista lavt. Kan det bli overraskelser?</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
WTOs DOHA-RUNDE

Et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.

Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.

Forhandlingene har vært fastslåste. I juli 2008 gjorde WTOs generaldirektør Pascal Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk).

Men også dette mini-ministermøtet mislyktes.

Les mer på Utenriksdepartementets WTO-sider.

GENÈVE (ABC Nyheter): Få globale organisasjoner vekker så sterke reaksjoner som Verdens handelsorganisasjon WTO, som i dag åpner sitt ministermøte her i Sveits.

Allerede lørdag ble en fredelig demonstrasjon mot WTO overdøvet av pøbelveldet som gjerne følger i WTOs fotspor, med aktivister som knuser ruter og tenner på biler.

Politiet svarte med tåregass og gummikuler.

Lettantennelig ute og inne

- Det er uheldig at fredelig uttrykk av misnøye fra dem som har ærlige uenigheter med WTO, blir avbrutt av vold fra noen få som verken ønsker dialog eller konstruktiv samhandling.

Det bemerker WTOs generaldirektør Pascal Lamy før toppmøtet til de 153 medlemslandene åpner i ettermiddag.

Også konfliktene som vil møte den norske delegasjonen ledet av utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) inne i møterommene, er lettantennelige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Forhandlinger? Neida.

Så lettantennelige at WTO-ledelsen ikke har våget å kalle det som skal skje på dette ministermøtet for forhandlinger.

Striden om økt frihandel i WTOs store forhandlingsrunde Doha-runden har vært så fastlåst i år etter år, at man denne gangen offisielt bare skal evaluere og ha arbeidsmøter om hvordan WTO og Doha-runden egentlig fungerer.

Tar ikke sjansen på å utbebli

Få tror på noe gjennombrudd, men representanter for norske organisasjoner som er her, sier til ABC Nyheter at de er kommet for å passe på. Kanskje skjer det noe bak de lukkede dørene der ministrene samles til samtaler?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg håper ministrene vil gi føringer for hvordan de ønsker å se engasjement i Doha-forhandlingene etter desember, sa Pascal Lamy på et møte i WTOs handelskomité forrige uke.

Attac Norge, Handelskampanjen, Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund og Landbrukssamvirket har alle sendt observatører for å se om det skjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og med i den offisielle norske delegasjonen befinner LO, NHO, Norges Bondelag, Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening og Forum for utvikling og miljø seg.

Norge mot u-landene?

I juli i fjor sa Støre og Brekk fra i WTO at Norge er villig til å frigi import av landbruksvarer så betydelig som et utkast til rammeavtale tilsa den gang. Den avtalen falt i fisk på grunn av motsetninger mellom de store maktene USA, Kina, EU og Brasil.

Samtidig står Norge på for å få bedre markedsadgang for norske varer og tjenester, inkludert fisk, i andre land.

Det siste er Utviklingsfondets Aksel Nærstad, som også leder den norske Handelskampanjen, sterkt kritisk til.

- Bryter med Soria Moria

- I WTO går ministrene inn for tiltak som drastisk vil svekke mulighetene for industriutvikling i utviklingsland, mener Nærstad, som har fulgt hele Doha-forhandlingsrunden som WTO forgjeves har forsøkt å bli enige om i mange år, kommenterer han foran møtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Norge er en av verstingene i disse forhandlingene. Forhandlingsposisjonen står i skarp motsetning til Soria Moria-erklæringen om at utviklingslandene må ha et politisk handlingsrom for å kunne bestemme sin egen utviklingsvei.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Løsning eller problem?

Denne såkalte Doha-utviklingsrunden skal offisielt komme u-landene til gode.

Den virkelighetsbeskrivelsen blir betvilt av mange.

Noen spør om mer liberalisering er det som trengs i kjølvannet av finanskrisen, mens atter andre mener at nettopp frihandel er det som skal til.

- Hver gang ministrene skal møtes i WTO, tilbyr økonomer nye utredninger om hvor mye rikere verden vil bli etter å ha liberalisert handelen.

Det skriver tenktetanken South Centre i en analyse foran dette ministermøtet.

Milliard-løfter

South Centre er for utviklingslandene det OECD er for de rike landene, et organ opprettet av landene i sør for å fremme deres interesser og drive selvstendig utredning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også foran dette møtet i WTO kommer optimistiske beregninger, denne gangen fra Peterson Institute for International Economics, om hvor mye rikere verden vil bli dersom en avtale kommer i havn.

Peterson hevder at den globale gevinsten blir 300-700 milliarder dollar årlig på en vellykket avtale. I motsetning til tidligere utredninger påstår Peterson at gevinsten vil bli likelig fordelt mellom rike og fattige land.

Tror ikke på vyene

I sin politiske analyse foran Genève-toppmøtet, Is Development Back in the Doha Round?, har South Centre mer tro på Verdensbankens analyse fra 2005:

96 milliarder dollar som resultatet av et sannsynlig utfall av en Doha-avtale, hvorav bare 16 milliarder havner i u-landene. U-land vil miste 63,4 milliarder dollar i tollinntekter.

Verdensbanken selv har imidlertid løpt fra de 96 milliardene. I en ny rapport foran dette WTO-møtet høyner de gevinsten til 160 milliarder dollar.