Toget traff steinblokk på 2,7 tonn

<font face="Myriad, Arial, Helvetica, Geneva, Swiss, SunSans-Regular" class="Apple-style-span">Et lokaltog sporet lørdag av sør for Hell stasjon i Nord-Trøndelag. Ingen personer ble skadd i forbindelse med avsporingen som skyldtes en stor stein på skinnegangen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX</font>
Et lokaltog sporet lørdag av sør for Hell stasjon i Nord-Trøndelag. Ingen personer ble skadd i forbindelse med avsporingen som skyldtes en stor stein på skinnegangen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

<pDet var en 2,7 tonn tung steinblokk som forårsaket avsporingen ved Hell lørdag. Steinen hadde falt 11 meter fra fjellsiden og ned ved siden av skinnegangen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Havarikommisjonen, Jernbaneverket og en geolog var søndag på stedet for å gjøre nærmere undersøkelser.

– Toget traff en 2,7 tonn tung stein som hadde falt ned fra fjellsiden. Hva som forårsaket steinspranget, er foreløpig ikke kjent, sier havariinspektør Marius Wold Albert til NTB.

Ingen av de 96 om bord ble skadd da lokaltoget mellom Steinkjer og Trondheim sporet av sør for Hell stasjon.

Les hele saken: Lokaltog sporet av ved skrent | ABC Nyheter

Strekningen mellom Hell og Hommelvik i Trøndelag åpnet for trafikk igjen allerede søndag ettermiddag. Geologen regner det som trygt for togene å passere, men farten er redusert på stedet der avsporingen skjedde. Jernbaneverket opplyser at trafikken går som normalt.

Opplevdes dramatisk

Avsporingen opplevdes som dramatisk for flere av passasjerene. Toget stanset delvis inne i en tunnel, like ved en skrent med et fall på 20-30 meter ned mot sjøen.

Les mer: Lokaltog sporet av ved skrent | ABC Nyheter

– Det var tunnelen som reddet oss. Hadde det ikke vært en tunnel rett etter steinen som forårsaket avsporingen, ville vi ha veltet rett utenfor skråningen, uttalte konduktør Geir Pettersen til Adressa.no lørdag.

Havarikommisjonen vil ikke trekke noen konklusjoner om dette.

– På generelt grunnlag kan jeg si at det er sjelden tog sporer helt av og togsettet går helt av skinnegangen. Det skal mye til, sier Wold Albert.

Ser på sprengning

Geologens rapport vil være klar i løpet av et par dager. Havarikommisjonen skal også se på data fra togets ferdskriver og signalloggen som loggfører opplysninger som er gitt på linjen fra trafikklederen. Dessuten vil de vurdere om man skal se nærmere på skadene på selve togsettet.

Geologen skal undersøke om sprengningsarbeid kan ha hatt noe med raset å gjøre. De siste tre månedene er det sprengt tre ganger daglig for å lage en ny tunnel i Gevingåsen.

– Vi har ingen indikasjoner på at sprengning har forårsaket ras eller steinsprang. Vi har måleinstrumenter i tunnelen, og det har ikke vært utslag på disse, sier pressevakt Ann-Kristin Endal i Jernbaneverket til NTB.

Geologen skal ha vurdert at det ikke er fare for at flere steiner skal falle ned på jernbanelinjen. Jernbaneverket vil mandag likevel fjerne en liten blokk fra fjellsiden for sikkerhets skyld. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus