Ny offensiv etter Obamas strategitale

Amerikanske soldater sikrer et område for eksplosiver i Helmand-provinsen. Foto: Scanpix
Amerikanske soldater sikrer et område for eksplosiver i Helmand-provinsen. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTirsdag skal president Barack Obama presentere USAs nye strategi for krigen i Afghanistan. Få dager senere skal angivelig 9.000 soldater forsøke å knuse Taliban-bastionen sør i landet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama skal tirsdag offentliggjøre den nye strategien på krigsskolen West Point, og ifølge kilder i Det hvite hus vil han gi klarsignal til å sende mellom 30.000 og 35.000 nye soldater til Afghanistan.

Så snart Obama har holdt sin tale ved West Point, gjør opptil 9.000 marineinfanterister seg klare til å dra til Helmand-provinsen sør i Afghanistan, skriver The Washington Post.

Skal trene flere afghanere

Det vil doble antallet amerikanske styrker i provinsen der Taliban har fått befeste sitt nærvær. I tillegg vil det bli sendt 1000 styrker som skal ha ansvar for opplæring av afghanske styrker i området.

Et problem for Nato tidligere har vært at Taliban har rykket inn i områder som alliansen ikke har hatt kapasitet til å holde. Nå er håpet at ekstra styrker skal gjøre det enklere å holde områder.

Provinsen er en av dem der Taliban står sterkest, og å ta opp kampen mot opprørerne der, er første ledd i opptrappingen av krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Harde kamper i vente

– De første soldatene som blir sendt, er marineinfanterister. Vi har lenge ventet spent på en avgjørelse, og vi har harde kamper i vente, sier general James T. Conway, øverstkommanderende for marinekorpset.

USA har hittil ikke kunnet ta et fullstendig oppgjør med Taliban på grunn av mangel på soldater og dårlig infrastruktur.

Tidligere i år innledet 10.000 marinesoldater en offensiv i Helmand-provinsen der Taliban ble jaget ut av flere sentrale byer.

Soldatene klarte likevel ikke å kaste islamistene ut av byer som for eksempel Marjeh, en by med om lag 50.000 innbyggere og et senter for opiumshandel.