– Togterror rettet mot Russlands elite

<font face="Myriad, Arial, Helvetica, Geneva, Swiss, SunSans-Regular" class="Apple-style-span">Passasjerer fra Nevskij-ekspressen var sterkt berørt av det de hadde opplevd da de omsider kom fram til Moskovskij-stasjonen i St. Petersburg lørdag. Myndighetene mener en bombe rammet togsporet og fikk luksustoget til å spore av. Foto: REUTERS / Aleksandr Demiantsjuk / SCANPIX.</font>
Passasjerer fra Nevskij-ekspressen var sterkt berørt av det de hadde opplevd da de omsider kom fram til Moskovskij-stasjonen i St. Petersburg lørdag. Myndighetene mener en bombe rammet togsporet og fikk luksustoget til å spore av. Foto: REUTERS / Aleksandr Demiantsjuk / SCANPIX.

<pTopptjenestemenn og rike forretningsfolk er trolig blant ofrene for terroraksjonen mot et russisk ekspresstog, men det er uklart hvem som står bak.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi snakker absolutt om et terrorangrep, fastslår Vladimir Markin, talsmann for føderale påtalemyndigheter.

Minst 26 mennesker døde, mens rundt 90 skal være såret i angrepet mot luksustoget fredag kveld.

Bildene og øyenvitneskildringene forteller om dramatiske timer i skogen etter at minst to av de 14 vognene i Nevskij-ekspressen sporet av på vei mellom Moskva og St. Petersburg. Toget, med over 700 mennesker om bord, hadde en fart på nær 200 kilometer i timen da tragedien inntraff.

Lørdag gikk en ny, mindre kraftig bombe av like ved åstedet, men ingen ble skadd i denne eksplosjonen, ifølge det statlige russiske jernbaneselskapet.

Les mer om hendelsen: Ny bombe eksploderte

Bombekrater

Flere vitner forteller at de hørte et smell før avsporingen. Eksplosjonen laget et krater på opptil 1,5 meter på togsporet.

Les mer: - Terrorbombe eksploderte under tog

– To vogner veltet helt. Flere mennesker ble knust under vognene. Jeg hørte skrik, sier politimannen Andrej Abramenko, som befant seg om bord i toget da ulykken skjedde.

Flere passasjerer ble sittene fast i lengre tid før de ble reddet ut. Foto: EPA/Scanpix.Flere passasjerer ble sittene fast i lengre tid før de ble reddet ut. Foto: EPA/Scanpix.

Området der toget avsporet, er vanskelig tilgjengelig, og det skal ha tatt lang tid før hjelpen kom fram. Flere passasjerer satt dessuten fastklemt i de avsporede vognene, og det var vanskelig å få dem ut. Noen av de sårede ble fløyet ut med helikopter.

De foreløpige undersøkelsene viser at en bombe med sprengstoff tilsvarende 7 kilo TNT ble detonert, opplyste sjefen for den føderale sikkerhetstjenesten FSB til president Dmitrij Medvedev.

– Vi må forsikre oss om at det ikke blir kaos, for situasjonen er veldig anspent, sa Medvedev i en videokonferanse som ble overført på fjernsyn.

Han har satt flere sikkerhetsmyndigheter i sving med å etterforske angrepet.

– Tjenestemenn blant de døde

Angrepet, som er det verste som har rammet hjertet av Russland på fem år, må sies å være rettet mot landets elite, påpeker observatører.

– Dette er et dyrt høyhastighetstog, som blir brukt av en elite som ønsker å flytte deler av statsapparatet til St. Petersburg. Vi har allerede fått meldinger om at flere høytstående føderale og lokale tjenestemenn er blant de døde, sier Pavel Felgenhauer, som er korrespondent for avisa Novaja Gazeta, til BBC.

Felgenhauer mener derfor at angrepet ikke så mye er rettet mot vanlige russere, men mot den herskende klassen, og sier angrepet setter russiske myndigheter i forlegenhet.

Nasjonalister eller separatister

Den russiske avisen Gazetta.ru meldte lørdag at de hadde fått en henvendelse om at den nasjonalistisk gruppen Russisk Combat 18 sto bak. Avisen understreker imidlertid at påliteligheten av denne henvendelsen ikke er klarlagt.

Russiske myndigheter vil trolig rette mistanken mot enten russiske nasjonalister eller opprørere fra Nord-Kaukasus.

Det er ikke første gang Nevskij-ekspressen blir rammet av et slikt angrep.

I 2007 førte en bombe til en avsporing på den samme togstrekningen, og nesten 30 passasjerer ble skadd. To menn fra Ingusjetia, mistenkt for å ha forbindelser til tsjetsjenske opprørere, ble anklaget for å plassert bomben ved siden av togsporet.

Fredagens angrep er det alvorligste som har rammet hjertet av Russland siden 2004. Da ble Moskva rammet av en serie selvmordsangrep, og en skole i byen Beslan ble åsted for et gisseldrama som kostet over 300 sivile livet.

Året før ble et tog i Nord-Kaukasus rammet av en bombe, og 47 mennesker ble drept. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus