- Terrorbombe eksploderte under tog

- Terrorbombe eksploderte under tog
- Terrorbombe eksploderte under tog

<pRussiske myndigheter slår fast at togavsporingen som krevde minst 39 menneskeliv fredag, var et terrorangrep.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskere fant lørdag fragmenter av en sprengladning på ulykkesstedet.

Lederen for den russiske sikkerhetstjenesten FSB, Aleksandr Bortnikov, har opplyst til president Dmitrij Medvedev at en bombe tilsvarende 7 kilo med sprengstoffet TNT eksploderte under toget, melder Reuters.

Ekspresstoget mellom Moskva og St. Petersburg sporet sent fredag kveld av i provinsen Novgorod. Flere vogner veltet, og minst 39 mennesker døde.

18 personer er fortsatt savnet, mens 95 er såret og er brakt til sykehus i området der de får behandling. Tilstanden for flere av de sårede skal være alvorlig.

FÅR HJELP: En av de skadde etter togavsporingen i Russland. Foto: ScanpixFÅR HJELP: En av de skadde etter togavsporingen i Russland. Foto: Scanpix

Hørte smell

Like før avsporingen hørte vitner et høyt smell, og det ble oppdaget et hull på rundt 1 meter i diameter like ved skinnegangen.

Politiet har arrestert flere mulige terrorister i nærheten av ulykkesstedet, melder russiske medier ifølge NRK.

Fire av de 14 vognene i luksustoget fra Nevskij Express skal ha havnet utenfor skinnegangen. Det var rundt 660 personer om bord.

– To vogner veltet helt. Flere mennesker ble knust under vognene. Jeg hørte skrik, sier politimannen Andrej Abramenko som befant seg om bord i toget da ulykken skjedde.

Lignende avsporing

Russiske tog har tidligere vært mål for opprørsgrupper.

Dette hullet viser at toget ble angrepet av terrorister, ifølge russiske myndigheter. Foto: ScanpixDette hullet viser at toget ble angrepet av terrorister, ifølge russiske myndigheter. Foto: Scanpix

I 2007 ble mellom 30 og 60 personer skadd da et Nevskij Express-tog sporet av etter en eksplosjon. En gruppe er siktet for dette angrepet og står nå for retten i Novgorod. De siktede skal ha forbindelser til den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov.

I desember 2003 ble 44 mennesker drept da et tog ble angrepet nær den russiske republikken Tsjetsjenia.

Det hvite hus uttrykte fredag sin sympati med Russland etter den siste hendelsen.

– USA reagerer med bedrøvelse på nyheten om denne ulykken som kostet mange mennesker livet. Våre tanker går til dem som har mistet sine kjære. Vi håper de som er skadd, kommer seg raskt, sier talsmann Robert Gibbs.