Ikke lenger amnesti for korrupte i Pakistan

President Asif Ali Zardari og andre pakistanske toppolitikere kan ikke lenger regne med immunitet fra korrupsjonsanklager. Foto: Scanpix
President Asif Ali Zardari og andre pakistanske toppolitikere kan ikke lenger regne med immunitet fra korrupsjonsanklager. Foto: Scanpix

<pPakistan kan stå overfor en politisk krise når et amnesti som beskytter blant andre president Asif Ali Zardari mot korrupsjonsanklager, formelt utløper lørdag. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amnestiet ble kunngjort i 2007 av daværende president Pervez Musharraf, som ønsket en forsoning med opposisjonen slik at han kunne forlenge sitt styre.

Amnestiet ga beskyttelse til tidligere statsminister, avdøde Benazir Bhutto, hennes ektemann Zardari og andre politikere mot korrupsjonstiltalene som var tatt ut mot dem.

Kan gå utover Zardari

Men lørdag går amnestiet formelt ut, og Zardaris regjering er trolig for svak til at den greier å få nasjonalforsamlingen med på en forlengelse, mener analytikere.

– Det betyr at sakene kan gjenopptas, sier senioradvokat Abid Hassan Minto.

Zardari har tidligere sonet flere år i fengsel for korrupsjon, og i Pakistan blir han fortsatt omtalt som «herr ti prosent» – en referanse til hans praksis med å ta ti prosent i bestikkelser for alle avtaler som ble inngått.

- Livet vil gå videre

Selv mener presidenten at saken er helt udramatisk.

– Ingenting uvanlig vil skje den 28. november. Livet vil gå videre, sier Zardaris talsmann Farhatullah Babar.

I forrige uke offentliggjorde innenriksministeren en liste over 8.041 personer, deriblant Zardari og andre regjeringsmedlemmer, som har nytt godt av amnestiet. Disse knyttes til nærmere 3.500 rettssaker som er stilt i bero.

Sakene omhandler både drap, bestikkelser og ulovlige avskrivinger av lån i millionklassen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus