Bombe kan ha forårsaket togulykke

Togavsporing i Russland etterforskes som terrorangrep. Foto: Scanpix
Togavsporing i Russland etterforskes som terrorangrep. Foto: Scanpix

<pDen russiske påtalemyndigheten har igangsatt en terroretterforskning etter ulykken fredag da et tog sporet av. Minst 39 personer døde i ulykken. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge lederen for det russiske jernbaneverket kan en bombe ha vært skyld i at et tog på vei fra Moskva til St. Petersburg i Russland sporet av i provinsen Novgorod sent fredag kveld.

Toget var på vei fra Moskva til St. Petersburg i Russland da ulykken skjedde i provinsen Novgorod.

Dødstallet steg lørdag til 39 mennesker, opplyser minister for krisesituasjoner Sergej Sjojgu. 18 personer er fortsatt savnet, mens 95 er skadd og er brakt til sykehus i området der de får behandling.

Fire av de 14 vognene i luksustoget fra Nevskij Express skal ha havnet utenfor skinnegangen. Det var rundt 660 personer om bord.

– To vogner veltet helt. Flere mennesker ble knust under vognene. Jeg hørte skrik, sier politimannen Andrej Abramenko som befant seg om bord i toget da ulykken skjedde.

– Hørte et smell

Russisk politi vil ikke utelukke at toget ble angrepet, muligens med en bombe.

– Det ble oppdaget et hull på rundt 1 meter i diameter like ved skinnegangen. Vitner forteller om et høyt smell like før ulykken. Alt dette peker mot at det kan dreie seg om terrorisme, sier en politikilde til nyhetsbyrået Interfax.

Krateret kan ha blitt forårsaket av en eksplosjon under togvognene, sier anonyme sikkerhetstjenestemenn til Ria-Novosti.

Tidligere siterte russiske nyhetsbyråer kilder i transportdepartementet, som sa at avsporingen trolig skyldtes en elektrisk feil.

President Dmitrij Medvedev har bedt sjefen for sikkerhetstjenesten FSB, Aleksandr Bortnikov, ta alle de skritt som er nødvendige for å komme til bunns i saken.

Lignende avsporing

Russiske tog har tidligere vært mål for opprørsgrupper.

I 2007 ble mellom 30 og 60 personer skadd da et Nevskij Express-tog sporet av etter en eksplosjon. En gruppe er siktet for dette angrepet og står nå for retten i Novgorod. De siktede skal ha forbindelser til den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov.

I desember 2003 ble 44 mennesker drept da et tog ble angrepet nær den russiske republikken Tsjetsjenia.

Det hvite hus uttrykte fredag sin sympati med Russland etter ulykken.

– USA reagerer med bedrøvelse på nyheten om denne ulykken som kostet mange mennesker livet. Våre tanker går til dem som har mistet sine kjære. Vi håper de som er skadd, kommer seg raskt, sier talsmann Robert Gibbs.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus