Ebadi: - Iranske myndigheter lyver

Den iranske juristen og menneskerettsaktivisten Shirin Ebadi mottok Nobels fredspris i 2003. Nå har iranske myndigheter konfiskert prissymbolene. - Dette er en ordinær skattesak, sier myndighetene. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Den iranske juristen og menneskerettsaktivisten Shirin Ebadi mottok Nobels fredspris i 2003. Nå har iranske myndigheter konfiskert prissymbolene. - Dette er en ordinær skattesak, sier myndighetene. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

<pIranske myndigheter bekrefter å ha konfiskert fredsprismedaljen og Nobel-diplomet til Shirin Ebadi, men sier det er på grunn av et skattekrav mot Ebadi.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teheran (NTB-AFP): - Løgn, sier Shirin Ebadi selv om det iranske regimets forklaring. Hun mener konfiskeringen er nok et forsøk på å bringe henne til taushet.

- Dette har iranske myndigheter gjort på grunn av mitt arbeid som menneskerettsaktivist, sier Ebadi til NRK.

Norges ambassadør i Teheran, Roald Næss, troppet fredag opp i iransk UD for å be om en forklaring.

- Der ble det bekreftet at Shirin Ebadis bankboks er konfiskert, og at årsaken er en pågående skattesak, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet til NTB.

- Det er ikke sikkert at de har åpnet bankboksen, det vet vi ikke. Men de bekrefter at de har konfiskert bankboksen. Og i denne bankboksen ligger fredsprismedaljen, Nobel-diplomet og noen andre personlige eiendeler, sier Imerslund.

Den iranske juristen og menneskerettsaktivisten mottok Nobels fredspris i 2003. Det skal være første gang i historien en fredsprisvinner har fått prissymbolene konfiskert.

Sjokkert

Irans chargé d'affaires i Oslo ble denne uken kalt inn på teppet i UD, der han fikk klar beskjed om Norges syn på saken.

- Vi er sjokkerte og stiller oss uforstående til en slik handling, slo utenriksminister Jonas Gahr Støre senere fast.

Iran forstår ikke hvorfor norske myndigheter er så opprørte og fastholder at det dreier seg om en ordinær skattesak.

- Vi lurer virkelig på hvorfor norske tjenestemenn har inntatt dette synspunktet uten å studere saken nøye, sier en talsmann for iransk UD til nyhetsbyrået Mehr.

Ramin Mehmanparast ber Norge respektere internasjonale skatteregler og slutte å så tvil om andre lands rettsmekanismer.

- Vi protesterer mot slike holdninger, sier han til nyhetsbyrået IRNA.

Skattekrav

Ifølge Shirin Ebadi krever iranske myndigheter drøyt 2,3 millioner kroner i skatt av prispengene som var på rundt 7,4 millioner kroner.

Men ifølge iransk lov skal det ikke betales skatt av slike prispenger framholder Ebadi.

- Og hvis det skulle være slik, hvorfor har myndighetene da beslaglagt en bankboks som tilhører mannen min? sier fredsprisvinneren til BBC.

Ifølge en talsmann i Ebadis menneskerettighetsgruppe er prispengene satt inn på en konto som ble brukt til å hjelpe samvittighetsfanger og familienes deres.

- Kontoen er blokkert av myndighetene, og de tillater ikke uttak. Dette er ulovlig ettersom blokkering og konfiskering er en avgjørelse som må tas av en domstol der det fremlegges bevis. Dette er politisert, sier Muhammad Ali Dadkhah.

Landflyktighet

Shirin Ebadi har levd i landflyktighet siden juni, men sier hun ikke føler seg i eksil.

- Ingen er i stand til å sende meg i eksil fra hjemlandet mitt, sier hun.

- Det jeg gjør, er lovlig, og ingen kan forby meg å drive med lovlige ting, understreker hun.

Ebadi har kritisert det omstridte valget i juni og iranske myndigheter for behandlingen av demonstrantene som aksjonerte etter valget. Selv forlot hun Iran dagen før valget og har ikke vært tilbake siden.

Trusler

- Jeg har mottatt mange trusler. De sier de skal pågripe meg hvis jeg vender hjem, eller at de skal gjøre situasjonen utrygg for meg uansett hvor jeg er, sier hun i et telefonintervju med AP fra London.

Hun sier myndighetene også er ute etter fredssenteret hennes i Iran.

- Etter valget ble alle kollegene mine på senteret enten pågrepet eller nektet å reise utenlands, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus