Frankrike vant maktkamp om viktig Brussel-post

EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso la fredag fram lista over kommisjonens nye medlemmer på en pressekonferanse i Brussel. Foto: REUTERS / Yves Herman / SCANPIX
EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso la fredag fram lista over kommisjonens nye medlemmer på en pressekonferanse i Brussel. Foto: REUTERS / Yves Herman / SCANPIX

<pFranskmannen Michel Barnier blir EUs nye kommissær for det indre markedet, med ansvar for finansielle tjenester. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampen om den viktige kommissærposten var en av de mest omdiskuterte før president José Manuel Barroso annonserte den nye EU-kommisjonen fredag.

– Barnier vil ha den samme porteføljen som denne posten har hatt tidligere, sa Barroso.

Oppdraget fra Barroso til Barnier er å jobbe for å fordype det indre markedet på alle områder.

– Mitt valg

Storbritannia ønsket å skille ut overvåkingen av de finansielle tjenestene fra Barniers område, et saksfelt som er svært viktig for Londons finansdistrikt.

Frankrike har tidligere tatt til orde for strengere regulering av finanssektoren, noe Storbritannia har strittet imot.

Ifølge AFP skal president Nicolas Sarkozy personlig ha overbevist Barroso om ikke å skille ut de finansielle tjenestene fra Barniers område, noe Barroso opprinnelig skal ha ønsket å gjøre.

Barroso understreket samtidig at det var han som hadde det siste ordet i alle utnevnelser og områder.

– Det var mange ønsker, men dette er mine valg alene, som jeg tar fullt ansvar for, sa Barroso.

Tung finsk post

Blant de nordiske EU-landene stakk Finland av med den tyngste posten. Olli Rehn, som de siste fem årene har vært kommissær for utvidelse av EU, skal nå overta kommissæransvaret for EUs økonomiske- og monetære politikk.

– Dette er virkelig ingen trøstepost, men en førsteklasses oppgave, sier Rehn til det finske nyhetsbyrået FNB.

Danmark fikk, som ventet, den nyopprettede posten som EUs klimakommissær.

– Jeg er ekstremt glad for at den danske regjeringen har tilbudt en personlighet som Connie Hedegaard til denne posten, sa Barroso.

Sverige, som sender sin Europa-minister Cecilia Malmström til EU-kommisjonen, fikk posten for innenrikssaker.

Fornærmet Barroso

Av andre tunge poster fikk spanjolen Joaquín Almunia tildelt rollen som EUs konkurransekommissær.

– Dette er en veldig tung rolle og en anerkjennelse av hans utmerkede arbeid de siste årene, sa Barroso. Almunia har de siste fem årene fylt rollen som Rehn nå overtar.

Belgiske Karel de Gucht er EUs nye handelskommissær, tyske Günther Oettinger ny energikommissær, mens rumeneren Dacian Ciolos blir ny landbrukskommissær med ansvar for nesten halve EU-budsjettet.

Utnevnelsen av Ciolos ble møtt med spørsmål fra et smekkfullt presserom om en rumener virkelig er egnet til den tunge landbruksposten.

– Det spørsmålet er en fornærmelse og diskriminerende, for det indikerer at nasjonalitet skal kunne være avgjørende for en evne til å gjøre en jobb, svarte en indignert Barroso. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus