Polanski slipper ut av fengsel mandag

Normal  0  21     false  false  false               MicrosoftInternetExplorer4  <![endif]-->   <![endif]-->   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;} <![endif]-->Filmregissøren Roman Polanski ble onsdag innvilget kausjon i påvente av en avgjørelse om hvorvidt han skal utleveres fra Sveits til USA. Foto: Scanpix/AP.
Filmregissøren Roman Polanski ble onsdag innvilget kausjon i påvente av en avgjørelse om hvorvidt han skal utleveres fra Sveits til USA. Foto: Scanpix/AP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRoman Polanski må tilbringe ytterligere en helg i fengsel. Sveitsiske myndigheter sier han mandag vil bli overført til sitt feriehus der han skal settes i husarrest. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Filmskaperen, som har vært jaget av USA siden han flyktet fra landet i 1978 etter å ha innrømmet å ha hatt sex med en 13 år gammel jente, blir løslatt mot kausjon av sveitsiske myndigheter mens han venter på en avgjørelse om USAs utleveringsbegjæring.

Den overraskende avgjørelsen fra sveitserne fikk Interpol til å reagere, og ba regjeringer om å være på vakt i tilfelle den 76 år gamle Polanski drar på rømmen igjen.

- Han vil ikke overføres til Gstaad i dag eller i løpet av helgen, sier Folco Galli, talsmann for det sveitsiske justisdepartementet, med henvisning til vintersportsstedet der Polanski vil bli satt i husarrest i sitt feriehjem.

Galli sier myndighetene ikke hadde mottatt kausjonsbeløpet på 4,5 millioner franc, som er blant kausjonsbetingelsene satt av domstolen.

Fredag morgen ble Polanskis advokat Lorenz Erni observert på vei inn i fengselet der Polanski skal sitte fanget nord i Zürichs Winterthur. Han forlot stedet en time senere uten å snakke med reportere.

Ved feriestedet i Gstaad er vinduslemmene lukket. En mann som er antatt å være ansvarlig for vedlikehold ankom og tilbrakte en halvtime på stedet.

En bonde, som bor nedenfor feriestedet, var den eneste i området som ville snakke med journalister.

- Sveitserne var ikke særlig snille mot ham. De inviterte ham hit for å putte ham i fengsel, sier den aldrende bonden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oscar-vinner

Filmregissøren har aldri vendt tilbake til USA etter å ha flyktet derfra for tre tiår siden, selv ikke da han vant Oscar for «The Pianist» i 2003.

Sveitsisk politi handlet på bakgrunn av en amerikansk etterlysning da de pågrep Polanski da han ankom flyplassen i Zürich 26. september for å være tilstede ved en filmfestival der han skulle motta en spesialpris.

USA har kommet med en formell utleveringsbegjæring, men sveitsiske myndigheter sa torsdag at denne forespørselen fremdeles blir vurdert.

Sveits’ øverste domstol avgjorde onsdag at den fransk-polske Oscar-vinnende regissøren kunne løslates mot kausjon.

Domstolen sa at de 4,5 millioner sveitsiske franc i kausjonspenger som ble tilbudt av Polanski sammen med støttetiltak som avlevering av identifikasjonspapirer og husarrest under elektronisk overvåking ville være «tilstrekkelig til å unngå risikoen for flukt».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Interpol

Det sveitsiske justisdepartementet sa dagen etter at det ikke ville utfordre domstolens avgjørelse, og at man forberedte løslatelsen av filmskaperen.

Dette fikk Interpol til raskt å komme med en uttalelse der regjeringer ble bedt om å være årvåkne i tilfelle Polanski skulle stikke av fra kausjonen.

- Polanski har gitt oss mer enn 30 år med bevis på at han ikke føler seg bundet til å respektere domsavgjørelser han er uenig med, sier Interpols generalsekretær Ronald Noble i en uttalelse.

- Gitt Polanskis historie med internasjonal reiseaktivitet mens han trosser er juridisk ordre, betyr en 4,5 millioner dollars kausjon og et elektronisk bånd ikke at politiet senker sin globale beredskap.

- Hvis Polanski trosser betingelsene for sin løslatelse bør ingen land ønske ham velkommen, tilby ham et sikkert tilfluktssted eller forsvare hans adferd.

Interpol sendte ut en påminnelse til sine 188 medlemsland om at Polanski fremdeles er under en såkalt «Red Notice», en internasjonal merknad for ettersøkte personer, og bør arresteres om han forsøker å reise.