Eide-kritiker nektet å skrive for magasin

<pPeter W. Galbraith blir nektet å skrive kommentarer og bokanmeldelser for New York Book Review etter Dagens Næringslivs avsløring.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Peter W. Galbraith. Foto: Scanpix.Peter W. Galbraith. Foto: Scanpix.

I en årrekke har Peter W. Galbraith blitt regnet som en av USAs fremste eksperter på Irak, og spesielt den kurdiske delen av landet. I den rollen har mannen, som i Norge er meste kjent for å være en sterk kritiker av Kai Eides rolle som FNs spesialutsending til Afghanistan, skrevet en rekke anmeldelser og kommentarer for det prestisjetunge magasinet New York Book Review.

Avsløringen avgjorde

I en uttalelse på magasinet nettside gjør de det klart at avsløringen om at Galbraith har hatt økonomiske interesser i utvinningen av olje i Kurdistan gjør at de ikke lenger kommer til å bruke hans ekspertise.

«Vi beklager at vi ikke ble informert om Galbraiths finansielle interesser i utvinning av kurdisk olje. Hvis vi hadde visst om dette, ville vi ha informert om dette samtidig med at hans artikler ble publisert», skriver magasinet og gjør det samtidig klart at Galbraith ikke kommer til å skrive for dem igjen.

- Etisk feilvurdering

Galbraith har fått sterk kritikk etter at Dagens Næringsliv avslørte at han har betydelige økonomiske interesser i utvinningen av olje fra Tawke-feltet i den selvstyrte kurdiske delen av Irak. Blant annet har den tidligere amerikanske administratoren for Irak, Paul Bremer til å reagere.

- Jeg mener det er en etisk feilvurdering å være engasjert i et land og samtidig ta personlig økonomisk fortjeneste av det på denne måten, sa Bremer til Dagens Næringsliv tidligere i november.

Dagens Næringslivs avsløringer har blitt viderebrakt av blant andre New York Times, og artikkelen i denne avisen har vært en direkte årsak til at Galbraith nå har mistet muligheten til å skrive for New York Book Review.