Har ingen forventninger

<span style="border-collapse: separate; color: #000000; font-family: 'Times New Roman'; font-size: medium; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span"><span style="border-collapse: collapse; color: #333333; font-family: verdana,arial,helvetica,sans-serif; font-size: 11px" class="Apple-style-span">Joshua French i fengselsgården i Kisangani. Foto: Troens Bevis / Scanpix</span></span>
Joshua French i fengselsgården i Kisangani. Foto: Troens Bevis / Scanpix

<pDommen i rettssaken mot de dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French er utsatt til neste uke. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprinnelig skulle militærtribunalet i Kisangani avsi sin dom mot de to nordmennene lørdag, men nå opplyser den kongolesiske forsvareren André Kibambe til flere norske nettmedier at saken er utsatt.

– Jeg har også vært i kontakt med Kibambe og blitt informert om det samme; at saken er utsatt og at dommen kommer tirsdag eller onsdag i neste uke, sier nordmennenes norske juridiske rådgiver Marius Dietrichson til NTB.

Små justeringer

Han legger «absolutt ingenting» i utsettelsen og mener det verken kan tolkes i positiv eller negativ retning for de to som også i denne rettsrunden har fått påstand om dødsstraff . I første rettsrunde ble de to dømt til fem ganger dødsstraff. Dietrichson tror ikke utfallet blir noe annet denne gang.

– Vi har absolutt ingen forventninger til denne dommen. Det kan hende at det blir noen små endringer og små justeringer. Men vi tror at hovedbudskapet skal være det samme; at de begge blir kjent skyldig etter tiltalen. De blir kjent skyldig i drap og skyldig for spionasje. Dette er forhold som sanksjoneres med dødsstraff, sier Dietrichson.

Ber om dødsstraff

Ankesaken ble avsluttet sist lørdag da forsvarerne til de to holdt sine sluttinnlegg i ankesaken. Aktor, major Blaise Bwamulunda, hadde dagen før lagt ned påstand om dødsstraff for både Moland og French. Han hevdet bevisføringen hadde vist at de to kunne kjennes skyldig i spionasje, for å ha konspirert til drap og for drap.

Aktor presenterte også et pengekrav mot staten Norge på 4,5 milliarder kroner og en erstatning til den drepte sjåføren Abedi Kasongos familie på 73 millioner dollar (416 millioner kroner).

Tilståelsesbrev

Aktor hevdet at Moland spilte syk i en periode, og la stor vekt på et «tilståelsesbrev» som Tjostolv Moland skrev under sykehusoppholdet. Brevet ble lagt fram i retten og tatt til inntekt for at Moland og French var sammen om de kriminelle handlingene; oppsummert som spionasje, konspirasjon, inngåelse av kriminelt forbund, ulovlig våpenimport, drap, forsøk på drap og væpnet ran.

Dommerkritikk

En av de fem dommerne som skal avgjøre ankesaken, oberstløytnant Frederic Embu Anieng, rettet fredag kritikk mot etterforskningen og gjennomføringen av rettssaken.

– Her er det gjort mange feil. Når man setter noen i varetekt, er det regler som må følges, og reglene ble ikke fulgt, sier Anieng til Dagbladet.

Han kritiserer også at avhørene av Moland og French ble gjennomført uten tolk og under ed av en etterforskningsleder som ikke snakker engelsk.

– Hvordan kan man gjøre det skikkelig? Det er vanskelig, sier dommeren.

I tillegg viser sommeren til at det er regler for beslaglegging av bevismateriale og mener disse ikke er blitt fulgt. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus