Vitner beskriver massakren:

- Grusomme scener

<strong>GA ORDREN:</strong> Vitner forteller at Datu Andal Ampatuan Jr. ga ordre til massakren og at han selv var med på nedslaktingen. Foto: EPA
GA ORDREN: Vitner forteller at Datu Andal Ampatuan Jr. ga ordre til massakren og at han selv var med på nedslaktingen. Foto: EPA

<pVitner til massakren på Filippinene forteller om et grusomt blodbad der uskyldige ble slaktet ned og kvinner skutt i underlivet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Agnes Devanadera gjenga fredag deler av vitnebeskrivelsene av mandagens massakre sør på Filippinene.

– Det var forferdelig, jeg klarer knapt å begynne å beskrive det, sier Devanadera.

Justisministeren forteller at vitner har sagt at de så den lokale borgermesteren, Andal Ampatuan jr., beordre sin private milits til å åpne ild mot en gruppe mennesker som like i forveien var blitt bortført.

Les også: Klanlederens sønn tiltales for drap

Gruppen var på vei for å nominere en kandidat til et guvernørvalg sør i landet. Kandidaten tilhørte en rivaliserende familie av Ampatuan-klanen.

57 mennesker er funnet drept etter massakren på Fillippinene. Foto: REUTERS57 mennesker er funnet drept etter massakren på Fillippinene. Foto: REUTERS

57 personer er hittil funnet drept, minst 22 av dem er kvinner, mens 27 var journalister som skulle dekke nominasjonen, ifølge politiet.

15 av de drepte var tilfeldig forbipasserende som ble drept fordi de ble vitner til massakren.

– Deltok selv

Andal Ampatuan jr. overga seg til politiet torsdag, men hevder at han ikke hadde noe med massakren å gjøre. Han risikerer å bli tiltalt for massedrap. Selv hevder han at det er muslimske opprørere som står bak massakren.

Agnes Devanadera forteller imidlertid at mange av dem som deltok i massakren har pekt på Ampatuan jr. som den ansvarlige. Han skal ha gitt ordren om å åpne ild og selv deltatt i skytingen.

– Ordren gikk ut på å drepe alle sammen. Det virket planlagt, sier Devanadera.

Hun legger til at flere av dem som deltok i massakren har meldt seg fordi de er plaget av skyldfølelse.

– Vi har mange vitner, ikke bare ett, sier Devanadera.

– Ingen kausjon

Hun forteller at det spesielt ble begått grusomheter mot kvinnene i følget som ble bortført og drept.

– Kvinnenes private deler ble beskutt. Det ble ikke bare gjort mot en, det ble praktisk talt gjort mot alle. Buksene var blitt trukket av alle kvinnene. Vi vet ennå ikke om de ble voldtatt, men det er helt sikkert at de fikk en grusom behandling, sier Devanadera.

Hun legger til at Andal Ampatuan jr. trolig vil bli formelt tiltalt senere fredag.

– Jeg kan ikke se at han har noen mulighet til å slippe ut mot kausjon, ikke med de bevisene vi har mot ham, sier hun. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus