Varsler omkamp om biodieselavgiften

<div>Finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner fra Arbeiderpartiet under finansdebatten i Stortinget torsdag.</div><div>Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix</div>
Finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner fra Arbeiderpartiet under finansdebatten i Stortinget torsdag.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

<pMed 85 mot 84 stemmer vedtok Stortinget natt til fredag å halvere avgiftsfritaket på biodiesel neste år med sikte på full innføring fra 2011. Opposisjonen varsler omkamp til våren.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Voteringsresultatet kunne tyde på at det var en utro tjener blant de rødgrønne, men en gjennomgang av voteringsutskriften viser at alle de rødgrønne stemte for regjeringens forslag. Derfor var et trolig en feil ved voteringsanlegget som førte til at resultatet ikke ble 86 for forslaget og 83 imot.

Avgiftsinnføringen kom i forbindelse med at Stortinget vedtok statsbudsjettet for neste år med en utgiftsramme på vel 900 milliarder kroner. Regjeringens forslag ble vedtatt uten endringer.

Les mer: Biodieselavgiften vedtatt | ABC Nyheter

– Kampen ikke over

Opposisjonen tror ikke kampen om avgiftsfri biodiesel er tapt for alltid.

– Det er et så dårlig vedtak for miljøet at vi vil arbeide for å få til endringer allerede i revidert nasjonalbudsjett til våren, sier Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner til NTB.

Han mener at presset på regjeringen vil bli så stort fra grasrota at det er nødt til å presse seg fram nye vedtak.

De parlamentariske lederne i H, V og KrF, som er med i klimaforliket mel regjeringen, mener at vedtakene om biodiesel kan være i strid med klimaavtalen og ber om et møte med statsministeren så fort som mulig.

– Vi ser et umiddelbart behov for et møte mellom de parlamentariske lederne for partiene som er parter i klimaforliket og statsministeren for å drøfte oppfølgingen av de forpliktelsene partene har påtatt seg i avtalen og i de etterfølgende avklaringer, heter det i et brev til statsminister Jens Stoltenberg.

Tvangsbeskyldninger

Biodieselavgiften var det eneste som fikk fart i debatten som varte fra klokka 10 på formiddagen til over midnatt. Opposisjonen beskyldte statsminister Jens Stoltenberg for å tvinge gjennom en avgift som to av partiene i hans egen regjering og et flertall i Stortinget egentlig er imot.

– Vedtaket er en demonstrasjon på hvordan miljøet kan tape for statsministerens behov for å vise styrke internt i regjeringen, konkluderte Høyres leder Erna Solberg etter voteringen.

– Stoltenberg er så lei av indre konflikter at han satte foten ned. Han har begynt å slå spiker i regjeringskista, sa Frp-leder Siv Jensen.

Påstandene ble imøtegått av de parlamentariske lederne i Ap og SV, Helga Pedersen og Bård Vegar Solhjell.

Pedersen tror ikke saken har ført til vondt blod mellom de rødgrønne.

Solhjell innrømmer at SV ikke liker biodieselvedtaket, men understreker at budsjettet må ses som en samlet løsning.

– Det som er viktigst, er at hovedretningen er riktig, sa han natt til fredag.

Lundteigen skapte tvil

Troen på at Stoltenberg hadde stilt et internt kabinettsspørsmål ble styrket etter innlegget til Sps finanspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen i formiddagsmøtet. Her gjorde han det klart at han ville stemme for en avgift han er imot fordi alternativet var en regjering ledet eller støttet av Høyre.

– Lundteigens uttalelser betyr at det må ha vært en diskusjon om regjeringen skal gå av hvis ikke Ap får gjennomslag for denne avgiften, sa Erna Solberg, og ba Stoltenberg komme med en avklaring.

Stoltenberg slo fast at forslaget er behandlet på helt vanlig måte i regjeringen og avviste påstandene om at Sp og SV ble pisket på plass.

Han sa at alle de tre partienes parlamentariske ledere og finanspolitiske talspersoner har vært med på drøftingene.

– Men jeg svarer av prinsipp ikke på de indre prosessene i regjeringen. Hadde jeg gjort det én gang, ville jeg aldre fått fred, sa statsministeren. (©NTB)

Les mer:

Jens har liten støtte i biodieselsaken | ABC Nyheter

– For tidlig med biodiesel til biler | ABC Nyheter

Til krig for biodiesel | ABC Nyheter

Stoltenberg beholder avgift på biodiesel | ABC Nyheter

Miljøbevegelsen rasende på regjeringen | ABC Nyheter

Personvernpolicy