Biodieselavgiften vedtatt

Statsminister Jens Stoltenberg i Stortingssalen. Foto:  Erlend Aas / Scanpix.
Statsminister Jens Stoltenberg i Stortingssalen. Foto:  Erlend Aas / Scanpix.

<pMed 85 mot 84 stemmer vedtok Stortinget natt til fredag å halvere avgiftsfritaket på biodiesel neste år med sikte på full innføring fra 2011.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vedtaket ble gjort mot stemmene til de fire opposisjonspartiene. Regjeringspartiene stemte samlet for, selv om et flertall både i Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti i utgangspunktet er uenig i avgift på biodiesel. Derfor var et trolig en feil ved voteringsanlegget som førte til at resultatet ikke ble 86 for forslaget og 83 imot.

I tillegg til avgiftsinnføringen skal mengden av biodiesel som skal blandes med vanlig diesel, økes fra 2,5 til 3,5 prosent neste år, med sikte på å øke til 5 prosent fra 1. januar 2011.

Avgiftsinnføringen kom i forbindelse med at Stortinget vedtok statsbudsjettet for neste år med en utgiftsramme på vel 900 milliarder kroner. Regjeringens forslag ble vedtatt uten endringer.

Tvangsbeskyldninger

Biodieselavgiften var det eneste som fikk fart i debatten som varte fra klokka 10 på formiddagen til over midnatt. Opposisjonen beskyldte statsminister Jens Stoltenberg for å tvinge gjennom en avgift som to av partiene i hans egen regjering og et flertall i Stortinget egentlig er imot.

Troen på at Stoltenberg hadde stilt et internt kabinettsspørsmål ble styrket etter innlegget til Sps finanspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen, som gjorde det klart at han ville stemme for en avgift han er imot fordi alternativet var en regjering ledet eller støttet av Høyre.

– Maktmisbruk og maktarroganse, sa Fremskrittspartiets leder Siv Jensen og parlamentarisk leder i Venstre, Trine Skei Grande.

– Det parlamentariske demokratiet er satt ut av spill, hevdet Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner.

– Lundteigens uttalelser betyr at det må ha vært en diskusjon om regjeringen skal gå av hvis ikke Ap får gjennomslag for denne avgiften, sa Høyres leder Erna Solberg i debatten, og ba Stoltenberg komme med en avklaring.

Normal prosedyre

Stoltenberg slo fast at forslaget er behandlet på helt vanlig måte i regjeringen og avviste påstandene om at Sp og SV ble pisket på plass.

Han sa at alle de tre partienes parlamentariske ledere og finanspolitiske talspersoner har vært med på drøftingene.

– Men jeg svarer av prinsipp ikke på de indre prosessene i regjeringen. Hadde jeg gjort det én gang, ville jeg aldre fått fred, sa statsministeren.

Dette synet hadde også Sp-leder og kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete, men hun gjorde det også klart at avgiften er tung å svelge for hennes parti.

– Det er ingen hemmelighet at Sp har vært imot å pålegge avgift på biodiesel. For oss er imidlertid målet og ikke virkemidlene viktigst, sa hun i debatten, og trøstet meg med at påfyllingsmengden av biodiesel økes.

Bet ikke på

Opposisjonspartiene hadde forslag som skulle gjøre det ekstra surt for SV og Sp å stemme for avgiften.

Etter at deres egne forslag til statsbudsjett var falt, foreslo de å vedta regjeringens skatte- og avgiftsopplegg minus biodieselavgiften.

De ba også regjeringen komme tilbake med forslag som kan sikre at høyinnblandet biodiesel fortsatt fritas for all avgift. Et tredje forslag gikk ut på at regjeringen skal vurdere avgiftsdifferensiering knyttet opp mot robuste bærekraftskriterier for biodiesel. Ingen av de rødgrønne bet på agnet. (©NTB)

Les mer:

Stoltenberg beholder avgift på biodiesel | ABC Nyheter

Til krig for biodiesel | ABC Nyheter

- Jens gir etter for biodiesel-krav | ABC Nyheter

– For tidlig med biodiesel til biler | ABC Nyheter

– Uniol stanser produksjon av biodiesel | ABC Nyheter

Jens har liten støtte i biodieselsaken | ABC Nyheter

Personvernpolicy