Hva skjer med Wikipedia?

Hva skjer med Wikipedia?
Hva skjer med Wikipedia?
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEt av verdens største nettsteder har mistet 49.000 bidragsytere så langt i år.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): De frivillige rømmer fra det brukerstyrte nettleksikonet Wikipedia. Bare siden januar i år har 49.000 bidragsytere forlatt den engelskspråklige delen av det populære nettleksikonet.

Det tilsvarende tallet for samme periode året før var 4.900, skriver Daily Mail.

Brukerflukten har fått flere til å bekymre seg for Wikipedias framtid.

Grunnlegger Jimmy Wales tror imidlertid at nedgangen skyldes at leksikonets tre millioner artikler kan være så mange at det er vanskelig å finne flere ting å skrive om.

- Ingen dramatikk

Nestleder John Erling Blad i Wikimedia Norge - organisasjonen for nordmenn som skriver på Wikipedia, har ikke merket samme tendens for den norske utgaven av nettleksikonet.

Men overfor ABC Nyheter innrømmer han at de i vår og i sommer observerte en kraftigere nedgang enn vanlig i antall nyproduserte artikler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Særlig bokmålsutgaven hadde en uvanlig liten aktivitet i juni og juli. Men ifølge Blad er dette årsvariasjoner som gjentas år for år ettersom sommertiden er lavsesong.

John Erling Blad vil ikke overdramatisere brukerflukten.

– Vår død er nok kraftig overdrevet. Enkelte av våre prosjekter er i ferd med å nå et stabilt nivå. Mange har nok trodd vi ville vokse uten stans, men slik er det nok ikke, forteller han.

Flere forklaringer

Ifølge Blad er det flere mulige forklaringer på nedgangen i antallet brukere. Én er slitasje på skribenter, som er det avisene har fokusert mest på. En annen er at tilbudet av sosiale nettsteder har økt, og at Wikipedia er utsatt for konkurranse fra andre nettsteder og dermed vil oppleve et fall når for eksempel Twitter går opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet derimot helt bestemt utfra erfaringer i usabillity-prosjektet at vi har et stort problem med malverket som er blitt for vanskelig for skribenter - nybegynnere sliter enda mere. Vi vet også at dialogen på nettstedene ikke er god, og at relativt uskyldige kommentarer eskalerer svært fort. Dette skaper slitasje hos skribentene. Vi mener også at det skjer mer og mer avskalling fra de store prosjektene og til de mindre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blad tror at nettleksikonet i framtiden må satse betydelig mer på utadrettet virksomhet.

– I dag er vi basert på at folk «ramler innom», men kanskje er det slik at bidragsytere i større grad må få opplæring slik at de vet hvorfor noe bør skrives på Wikipedia.

Wikipedia er det femte best besøkte nettstedet i verden, med over 300 millioner månedlige brukere.