Kirken holdt barnemishandling skjult i Irland

<p><strong>AVSKY:</strong> Irlands justisminister Dermot Ahern forteller at han føler avsky over funnene i en rapport om den katolske kirkens tildekking av seksuelle overgrep mot barn. Foto: REUTERS / Cathal McNaughton / SCANPIX </p>
AVSKY: Irlands justisminister Dermot Ahern forteller at han føler avsky over funnene i en rapport om den katolske kirkens tildekking av seksuelle overgrep mot barn. Foto: REUTERS / Cathal McNaughton / SCANPIX

<pUtstrakt seksuelt misbruk av barn ble i lang tid holdt hemmelig av den katolske kirken i Irland, viser en granskingsrapport som ble lagt fram torsdag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av granskingen har prester fra Dublin erkebispedømme gjort det «helt klart» at det foregikk utstrakt seksuelt misbruk av barn i perioden fra 1975 til 2004, skriver den offentlige granskingskommisjonen i sin rapport.

Det kirken var mest opptatt av, iallfall fram til midten av 1990-tallet, var å holde saken hemmelig, unngå en skandale og beskytte sitt gode rykte, konkluderer granskingskommisjonen.

«Alle andre hensyn, inkludert barnas velferd og rettferdighet for ofrene, var underordnet disse prioriteringene,» heter det i rapporten.

Dublins erkebiskop Diarmuid Martin ber nå om unnskyldning overfor ofrene og sier han føler sorg og skam for det som skjedde.

Ifølge rapporten har en prest har vedgått at han misbrukte mer enn hundre barn. En annen sier han misbrukte barn jevnlig i en periode på 25 år. Tidligere er det også avslørt lignende forhold ved kirkens skoler. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus