Obama har bestilt to netter på Grand

<p><strong>GRAND:</strong> Obamas følge skal bo på Grand Hotel når de gjester Oslo neste måned. (Foto: Scanpix) </p>
GRAND: Obamas følge skal bo på Grand Hotel når de gjester Oslo neste måned. (Foto: Scanpix)

<pBarack Obamas følge har lagt beslag på alle Grand Hotells suiter og rom i to netter. Dermed ser det ut til at nobelprisvinneren blir i Oslo én natt lenger enn antatt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Hilde C. Kristiansen og Anna Nesje): – Vi fikk en ny bestilling i går. Den utvidet amerikanernes reservasjon av hele hotellet fra 9. desember fram til og med 11. desember, bekrefter direktør ved Grand Hotel, Svein-Petter Haslerud, til nrk.no, men legger til at kontrakten ikke er signert ennå.

Obama skal til København dagen før fredsprisutdelingen, for å følge klimaforhandlingene der.

Til topps hos Jens

Vel fremme i Norge får presidenten anledning til å nyte utsikten over Oslo når han skal ha politiske samtaler med Jens Stoltenberg på Statsministerens kontor. Mang en statsleder har stått på toppen av regjeringsbygget og beskuet både Slottet, den nye operaen og Holmenkollen.

Selv om det fortsatt hersker stor usikkerhet rundt alt det som skal skje i forbindelse med fredsprisutdelingen til den amerikanske presidenten, er det nå klart at Stoltenberg tar imot Obama på Statsministerens kontor for politiske samtaler.

Nedrustning

Presidenten skal ha med seg en stor politisk delegasjon når han trolig lander på norsk jord kvelden 9. desember, og det kan bli ført politiske samtaler på ulike nivåer. Ingen i delegasjonen er bekreftet, men normalt pleier presidentens nasjonale sikkerhetsrådgiver, James Jones, å være med i presidentens følge.

Den pensjonerte generalen har vært sentral i forhandlingene om å få på plass en ny nedrustningsavtale mellom USA og Russland innen den gamle avtalen går ut 5. desember. Å sikre en etterfølger til START-avtalen fra 1991 blir sett på som et viktig steg mot president Obamas uttalte mål om en verden uten atomvåpen. Etter flere måneder med forhandlinger skal partene nå være svært nær enighet om en ny nedrustningsavtale.

Klima

Obamas energiminister Steven Chu kan også stå på gjestelista, hvis han tar imot invitasjonen fra olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp). De to kollegene fant tonen da de møttes under ministermøtet i Det internasjonale energibyrået (IEA) i Paris i oktober.

Sp-statsråden fulgte opp med å invitere nobelprisvinneren i fysikk og mannen som har ansvaret for Obama-administrasjonens energipolitikk til Oslo under fredsprisutdelingen. Chu er spesialist på fornybar energi og var blant dem som tidlig gikk inn for at forskere må engasjere seg for å finne løsninger på klimaendringene. Selv om Chu heller ikke har bekreftet sin ankomst, er det mye som tyder på at energiministeren, som spiller en viktig rolle for amerikanerne på København-toppmøtet, også tar turen til Oslo. (©NTB)

Obamas følge skal bo på Grand Hotel i Oslo sentrum. (Foto: Grand Hotel)Obamas følge skal bo på Grand Hotel i Oslo sentrum. (Foto: Grand Hotel)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus