Klanleders sønn tiltales for drap på Filippinene

<p><strong>TILTALES: </strong>Andal Ampatuan jr. overga seg torsdag morgen, etter at innenriksminister Ronaldo Puno hadde advart familien om at de risikerte et militært angrep dersom han ikke meldte seg. </p>
TILTALES: Andal Ampatuan jr. overga seg torsdag morgen, etter at innenriksminister Ronaldo Puno hadde advart familien om at de risikerte et militært angrep dersom han ikke meldte seg.

<pSønnen til en mektig klanleder og krigsherre i Maguindanao-provinsen sør på Filippinene ble torsdag satt bak lås og slå, mistenkt for å stå bak massakren på 57 mennesker.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andal Ampatuan jr. overga seg torsdag morgen, etter at innenriksminister Ronaldo Puno hadde advart familien om at de risikerte et militært angrep dersom han ikke meldte seg.

Iført skinnjakke og pannebånd ble han fraktet til en celle i hovedstaden Manila. Han vil bli tiltalt for drap og for å ha ledet an i massakren, opplyser sjefanklager Jovencito Zuno.

Ampatuan jr. er foreløpig den eneste som er tiltalt i saken. Selv benekter han å ha noe som helst med massakren å gjøre.

– Grunnen til at jeg har stått fram, er at jeg vil bevise at jeg ikke skjuler meg og at jeg ikke er skyldig, sier han.

Les også: Massakre-mistenkt avviser anklagene

Vitner

Flere øyenvitner har imidlertid sagt til pressen at de så ham på åstedet for mandagens massakre, der 57 mennesker ble drept, blant dem 22 journalister og familien og støttespillerne til en rivaliserende klanleder, Esmael Mangudadatu.

Følget var på vei for å registrere Mangudadatu som kandidat til det kommende guvernørvalget da de ble angrepet av rundt 100 væpnede menn og brakt til en avsides åsside. Der ble de brutalt slaktet ned. Også ti tilfeldige forbipasserende som var vitne til hendelsen, ble drept.

Selv skal Mangudadatu ha mottatt drapstrusler, og han valgte derfor å sende familien for å registrere seg til valget.

Seks høytstående polititjenestemenn, blant dem politisjefen og visepolitisjefen i provinsen, 20 politifolk og 347 militssoldater er også satt i varetekt i påvente av forhør. Men alle er ikke mistenkte, sier politidirektøren på Filippinene, Jesus Verzosa.

Mektig klan

Ampatuan jr. er sønnen til den mektige klanlederen Andal Ampatuan sr., som i en årrekke har hatt makten i Maguindanao. Tidligere i år overdro han midlertidig makten til sønnen Sajid, mens Ampatuan jr. ble innsatt som borgermester i byen Datu Unsay. En tredje sønn, Zaldy, er guvernør i naboprovinsen Mindanao.

I 2004 hjalp Ampatuan-klanen president Gloria Arroyo til makten da de sørget for de avgjørende stemmene. Men torsdag ble både Ampatuan sr. og sønnene hans kastet ut av partiet.

Arroyo har lovet å gjøre alt for å gi ofrene for massakren rettferdighet. Men få tror hun vil være i stand til å skape lov og orden i de fattige områdene sør i landet, som i generasjoner har vært utenfor myndighetenes kontroll, og der klanledere og krigsherrer har kunnet regjere som de har lystet. (©NTB)

Personvernpolicy