LO ikke redd for politisk krig med sykepleierne
<pLO vil ha et storstilt inntak av lærlinger i hele helse- og omsorgssektoren, selv om dette skulle innebære politisk krig med sykepleierne, varsler LO-leder Roar Flåthen.</p
På Fagforbundets landsmøte torsdag fikk LO-lederen høre at sykepleierne skal ha skviset ut tusenvis av hjelpepleiere fra sykehusene de siste årene.
Flåten sier til NTB at han undrer seg hver gang han hører at sykepleierne har, eller har hatt, en politikk for å skvise hjelpepleiere.
– Alle er tjent med at man har en kompetansefordeling som er rasjonell mellom disse profesjonsgruppene. Det er nødvendig for å få en effektiv utnyttelse av arbeidskraften, sier Flåthen.
I tillegg til et massivt inntak av lærlinger eller helsearbeidere, varsler LO-lederen at han parallelt vil ha et storstilt kompetanseprogram for ufaglærte helsearbeidere i helse- og omsorgssektoren.
Flåthen mener dette er nødvendig for å ruste sektoren til å møte eldrebølgen som melder seg allerede om tre fire år.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLisbeth Normann, leder i Norsk Sykepleierforbund, avviser overfor NTB at sykepleierne har skviset ut hjelpepleiere fra sykehusene.
– For oss er det avgjørende at pasientens behov må være styrende for den kompetanse som skal kreves av ansatte i helse- og omsorgssektoren. Vi inviterer gjerne Fagforbundet og LO til en debatt om dette, sier Normann til NTB.
- Hvis LO ønsker å kritisere ansettelsespolitikken ved norske sykehus fra 2000 til i dag er dette et tema de burde ha tatt opp med sykehusledelsene, helseforetakene og helseministrene, ikke nå plutselig bruke arbeidstakerorganisasjonen NSF som skyteskive, sier hun i en pressemelding.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenEt likelønnsoppgjør
Flåthen sier at likelønnsproblemet blir en hovedsak for LO i vårens tariffoppgjør:
– Likelønn må prioriteres i tariffsammenheng. Ellers vil det ikke være mulig å løse problemene med ulikt lønnsnivå mellom kvinner og menn, sier LO-lederen.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det er her jeg mener LO nå må gå i front. Vi vil prioritere likelønn som del av tariffoppgjøret og sette temaet på dagsordenen, slik at også arbeidsgiverne må være med på å diskutere likelønn, sier Flåthen.
Han understreker at noen grupper nødvendigvis må få mer enn andre, dersom målet om likelønn skal nås, og mener LO har god og relevant erfaring fra forhandlingene i privat sektor, hvor «LO alltid har gitt mer til lavlønnsgruppene enn andre».
– Likelønnsproblemet er omfattende og kan ikke kan løses over natta, men vi vil starte et mer målbevisst arbeid nå. Det betyr at vi må gjøre noe for lavtlønte i privat og offentlig sektor, men at vi også må ha med oss utdanningsgruppene, sier Flåthen .
En annen viktig forutsetning for å nå målene om likelønn, er mer sentral kontroll med lønnsdannelsen, ifølge Flåthen.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det er ikke tvil om at jo større lønnsramme som gis lokalt, og jo mer individuell lønnsfastsettelsen er, desto mindre likelønn får vi, sier Flåten til NTB.
Garantist
Torsdag kom nyheten om at sykefraværet i den norske delen av det store selskapet Veidekke er dobbelt så høyt som i selskapets virksomheter i Sverige og Danmark. Men Veidekkes sykefraværsstatistikk rokker ikke LO-lederens syn på dagens norske sykelønnsordning:
– Det er ingen tvil om at LO er, og fortsatt kommer til å være, en garantist for at dagens sykelønnsordning ikke rokkes, sier han.
– Veidekke har gode relasjoner med de tillitsvalgte og ansatte. Dermed har selskapet et godt utgangspunkt for å gjøre et arbeidet for å få ned sykefraværet gjennom avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen), sier LO-leder Flåthen. (©NTB)