Iran tok fredsprisen fra Ebadi

<strong>FRATATT MEDALJEN: </strong>Fredsprisvinner Shirin Ebadi. Foto: Scanpix.
FRATATT MEDALJEN: Fredsprisvinner Shirin Ebadi. Foto: Scanpix.

<pIranske myndigheter konfiskerte både medaljen og diplomet Shirin Ebadi mottok da hun fikk Nobels fredspris i 2003.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han vil nå sende et skarpt brev til den iranske ambassaden. Norske myndigheter har allerede overbrakt sin protest til Iran over det som har skjedd.

Den iranske juristen og menneskerettighetsaktivisten Shirin Ebadi fikk fredsprisen i 2003. I begynnelsen av uken ble det kjent at fredsprismedaljen og – diplomet er blitt fjernet fra bankboksen hennes. Det er ikke kjent når det skjedde. Også andre eiendeler som lå i bankboksen forsvant.

– Dette tar vi på det skarpeste avstand fra. Det er helt uhørt oppførsel overfor en prisvinner, sier Lundestad til NTB.

Norge protesterte

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) reagerer også kraftig på det som har skjedd.

– Det er første gang at et lands myndigheter konfiskerer Nobels fredspris. Vi er sjokkerte og stiller oss uforstående til en slik handling, sier Støre.

Irans chargé d’affaires ble innkalt til Utenriksdepartementet onsdag. Statssekretær Eva Larsen framførte Norges protest over at Ebadi er fratatt prisen.

Larsen ga også uttrykk for alvorlig bekymring over behandlingen Ebadis ektemann er utsatt for. Tidligere i høst ble han arrestert i Teheran og slått kraftig. Utbetalingene av hans pensjon er stanset og bankkontoene er blokkert.

Det er ikke første gang norske myndigheter tar opp situasjonen til fredsprisvinneren. Flere ganger har Norge gitt uttrykk for alvorlig bekymring over hvordan iranske myndigheter behandler henne og familien.

Ebadi i utlandet

Behandlingen av Ebadis familie bekymrer også Lundestad.

– Ektemannen ble jo arrestert og torturert, og det er reist skattekrav mot ham som nærmest er en straff for at kona ble tildelt fredsprisen, sier Lundestad.

– Vi vet det har foregått en betydelig innstramming i Iran etter valget. Det virker som de mer ytterliggående elementene har styrket sin posisjon, sier han.

Shirin Ebadi oppholder seg for tiden i utlandet. Hun vil bli arrestert dersom hun reiser tilbake til hjemlandet. Lundestad sier det ikke er noe som tyder på at hun selv er i fare så lenge hun ikke reiser hjem.

– Ytringsfrihet under press

Ebadis menneskerettighetssenter ble stengt av iranske myndigheter for ett år siden. Forfølgelsen av henne og familien viser at ytringsfriheten er under sterkt press i Iran, mener Jonas Gahr Støre.

– I møtet med Irans chargé d’affaires gjorde vi det klart at Norge fortsetter det internasjonale arbeidet for beskyttelse av menneskerettighetsforsvarere, og at utviklingen i Iran følges nøye, sier Støre.

Direktør Geir Lundestad sier det er lite Nobelinstituttet kan gjøre, utover å skrive en skarp protest.

– Vi har ingen maktmidler. Men vi håper denne protesten kan bidra til at det danner seg en internasjonal opinion. Dette er jo også brudd på internasjonale avtaler som Iran har tiltrådt, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy