USA krever 10.000 flere soldater fra sine allierte

USA har nærmere 70.000 soldater i Afghanistan, men sliter tungt. Foto. REUTERS/SCANPIX
USA har nærmere 70.000 soldater i Afghanistan, men sliter tungt. Foto. REUTERS/SCANPIX

<pPresident Barack Obama håper at USAs allierte vil følge opp hans egen styrkeoppbygging og bidra med 10.000 flere soldater til krigen i Afghanistan.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Obama kommer i neste uke til å kunngjøre at han sender drøyt 30.000 flere amerikanske soldater til Afghanistan, opplyser kilder i Washington.

USA har fra før nærmere 70.000 soldater i landet, mens landets allierte bidrar med 38.000. Nå forsøker Obama-administrasjonen å overtale NATO-landene til å sende ytterligere 10.000 soldater, skriver The New York Times.

Stor motstand

Krigsmotstanden i Europa er imidlertid rekordhøy, og ingenting tyder på at USAs allierte vil bidra med så mange soldater.

Land som Canada og Nederland har derimot varslet at de akter å trappe ned sitt militære nærvær i Afghanistan.

Britene, som regnes blant USAs fremste allierte, har lovet å sende 500 flere soldater, i tillegg til de 9.000 som alt er på plass i landet.

Statsminister Gordon Brown tror at NATO-landene til sammen vil bidra med 5.000 flere soldater, men han har ikke opplyst hvilke land han sikter til.

Får nei

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har de siste ukene besøkt en rekke land, blant dem Norge, men fått nei på forespørselen om nye styrkebidrag.

De eneste som hittil har varslet opptrapping er Georgia som har lovet mellom 700 og 1.000 flere soldater, og Slovakia som vil sende 250.

NATOs utenriksministre møtes til uka i Brussel, og 7. desember skal det også holdes en fagmilitær styrkegenereringskonferanse i NATO-regi.

NATO-talsmann James Appathurai tror likevel at flere land vil avvente en internasjonale konferanse om Afghanistans framtid, som trolig skal holdes i London i januar. (©NTB)

Personvernpolicy