Mintes Mumbai-massakren

Normal  0  21     false  false  false               MicrosoftInternetExplorer4  <![endif]-->   <![endif]-->   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;} <![endif]-->Røyk reiser seg fra Taj-hotellet i Mumbai 27. november 2008. Foto: Scanpix/EPA.
Røyk reiser seg fra Taj-hotellet i Mumbai 27. november 2008. Foto: Scanpix/EPA.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pIndia markerte torsdag den første årsdagen for fjorårets angrep i Mumbai der 166 mennesker ble drept da ti tungt bevæpnede islamister gikk amok.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den eneste av de væpnede mennene som overlevde fotografert under angrepet på togstasjonen Chatrapathi Sivaji. Foto: Scanpix/AP.Den eneste av de væpnede mennene som overlevde fotografert under angrepet på togstasjonen Chatrapathi Sivaji. Foto: Scanpix/AP.

En inder tenner lys til minne om de 166 som ble drept under fjortårets angrep. Foto: Scanpix/AFP.En inder tenner lys til minne om de 166 som ble drept under fjortårets angrep. Foto: Scanpix/AFP.

Politiet legger ned en krans ved Chatrapathi Sivaji-togstasjonen, et av åstedene for fjorårets angrep. Foto: Scanpix/Reuters.Politiet legger ned en krans ved Chatrapathi Sivaji-togstasjonen, et av åstedene for fjorårets angrep. Foto: Scanpix/Reuters.

Samtidig som minnedagen finner sted fortsetter India å legge press på Pakistan, der de militante er antatt å ha fått sin trening, for å få landet til å slå ned på ekstremistgrupper.

Politiet paraderte gjennom Mumbai, rappellerte ned høye bygninger og viste frem nytt utstyr, blant annet pansrede kjøretøy og amfibiefartøy kjøpt inn som del av en oppgraderingspakke verdt 1,3 milliarder rupier (158 millioner kroner).

En stille markering ble avholdt av indiske parlamentsmedlemmer i nasjonalforsamlingen og av cricketspillere før testmatchen med Sri Lanka, mens det ble gjennomført bønneseremonier og våkenetter rundt omkring i den indiske finanshovedstaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble tent lys ved synagogen i Mumbai onsdag, mens religiøse ledere og utenlandske diplomater ba om enhet i kampen mot ekstremisme verden rundt.

To luksushotell som var blant de mange målene, Taj Mahal Palace og Tower and the Trident-Oberoi, tok ut helsides annonser i avisen der de hedret ofrene og takket gjester, personale og sikkerhetstjenesten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer sikkerhet

Prakash Madhusadan Joshi, en lege fra delstaten Gujarat, tente lys utenfor Taj-hotellet og landemerket Gateway of India sammen med sin kone og fire barn.

- Ideen er å tillate ånden til menneskene som døde å hvile i fred. Dette er for å minnes dem, sier han til AFP.

Varsha Shah fløy inn fra Canada spesielt for årsdagen og sier hun var glad for å se mer synlig sikkerhet.

- Jeg ser flere politifolk på flyplassen, flere patruljer på veiene. Det er et godt tegn. Men innsatsen må stadig opprettholdes, la hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

60 timer

Det blodige 60 timer lange angrepet ble sendt direkte på fjernsyn verden rundt og sjokkerte landet. Den indiske regjeringen ble kritisert for ikke å ha hindret angrepet, og det ble gjennomført en verdensomspennende etterforskning.

Sju mistenkte ble tiltalt i en pakistansk anti-terrordomstol onsdag i forbindelse med angrepet. De avviste alle anklagene.

To menn som ble pågrepet av amerikanske FBI i Chicago granskes også av indiske myndigheter for sine forbindelser til ugjerningene. India har gitt den pakistanske militante gruppen Lashkar-e-Taiba skylden for angrepet.

To pakistanere sitter fengslet i Italia etter å ha blitt pågrepet forrige uke, mistenkt for å ha sendt penger til personer som var involvert i angrepet.

- Press Pakistan

Den eneste av angriperne som ble tatt til fange levende innrømmet sin rolle i drapene under en høyt profilert rettssak i Mumbai. Han risikerer dødsstraff om han blir funnet skylding.

Indias statsminister Manmohan Singh, på besøk i USA denne uken, ba verden legge press på Pakistan for å holde tilbake ekstremister.

Angrepene gjorde slutt på fredssamtalene mellom de to atomvåpenmaktene, og India sa landet ikke vil vende tilbake til forhandlingsbordet før alle de ansvarlige er brakt for retten.

Singh, som ønsket tiltalene mot de mistenkte fra LeT velkommen, ba verden om å «bruke all sin innflytelse til å tøyle makten til terroristgrupper» i Pakistan, der det har vært en økning i volden knyttet til Taliban.

Pakistan har etter internasjonalt press innrømmet at de væpnede mennene satte av gårde mot Mumbai fra den sørlige havnebyen Karachi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetskontroller

Sikkerheten har blitt styrket i Mumbai det siste året etter kritikk om at politiet manglet mannskap, utstyr og trening for å kunne reagere effektivt.

Luksushoteller har introdusert sikkerhetskontroller som ligner dem man ser på flyplasser, og det er en synlig tilstedeværelse av politi på nøkkelpunkter, mens private sikkerhetsselskaper har sett en økning i etterspørselen fra firmaer.

Kommandostyrker er nå stasjonert i Mumbai, og lokalt politi har satt opp sine egne hurtigreaksjonsstyrker.

Indias innenriksdepartement sa torsdag at det var «totalt forpliktet» til å hanskes med ekstremismen.

- En rekke sovende celler har blitt brutt opp, nøkkelpersonell i LeT er pågrepet, terrorhendelser er avverget og et stort antall saker løst, la departementet til i en uttalelse.

Men kommentatorer sier mye fremdeles gjenstår for å hindre nye angrep, med kystsikkerhet og økt politikapasitet som prioriterte felt.