Afghanistan-rapport krever Eides avgang

<font face="Myriad, Arial, Helvetica, Geneva, Swiss, SunSans-Regular" class="Apple-style-span">FNs spesialutsending til Afghanistan, nordmannen Kai eide, får skarp kritikk i en fersk rapport om Afghanistan. ICG, som står bak rapporten, mener Eide bør trekke seg. Foto: AP Photo/Gemunu Amarasinghe.</font>
FNs spesialutsending til Afghanistan, nordmannen Kai eide, får skarp kritikk i en fersk rapport om Afghanistan. ICG, som står bak rapporten, mener Eide bør trekke seg. Foto: AP Photo/Gemunu Amarasinghe.

<pEn fersk rapport om Afghanistan anbefaler at Kai Eide bør gå av. FNs norske spesialutsending har tapt anseelse både i egen stab og i det afghanske samfunnet, hevder rapporten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den uavhengige og anerkjente organisasjonen International Crisis Group som har utarbeidet rapporten, som ble lagt fram i Kabul onsdag. Rapporten tar for seg det omstridte presidentvalget og etterspillet i høst og hvilke følger det har fått for den demokratiske utviklingen i Afghanistan.

Og ICG feller en hard dom over måten FN og spesialutsending Kai Eide håndterte valget på, skriver Bergens Tidende.

Les også: – Kan være slutt for Eide i Afghanistan | ABC Nyheter

Juks

President Hamid Karzai vant første runde av valget, der det ble påvist omfattende juks, mens andre runde ble avlyst da utfordreren Abdullah Abdullah trakk seg.

Rapporten viser til Karzai og verdenssamfunnets stilling i landet er betydelig svekket som følge av uregelmessighetene.

– At Karzai beholdt makten under slike omstendigheter, har styrket inntrykket av at verdenssamfunnet ikke har interesse av, eller er ute av stand til, å ta et oppgjør med korrupsjonen, sier senioranalytiker Candace Rondeaux i International Crisis Group.

– Dette har gitt Taliban en stor seier på PR-fronten, legger hun til.

– Mangler tillit

Et av tiltakene rapporten foreslår for å gjenvinne befolkningens tillit, er at FNs spesialutsending Kai Eide går av. Rapporten slår fast at tilliten til nordmannen er tynnslitt både i hans egen stab og i den afghanske befolkningen.

«FN-oppdraget med å bringe stabilitet til landet er blitt satt i fare. Hans effektivitet som leder av oppdraget vil alltid kunne trekkes i tvil. Om tilliten skal gjenopprettes, må Eide gå av», heter det i rapporten.

Eide anklages videre for ikke å ha gransket gjentatt maktmisbruk av valgkampanjen til president Karzai.

For sterke bånd

Rapporten viser også til at minst tre medlemmer av staben hans har sagt opp, med den begrunnelse at Eide har knyttet for sterke bånd til Karzai og slik satt FNs oppdrag i fare.

Den offentlige skittentøyvasken Eide var innblandet i med sin nestkommanderende Peter Galbraitth, blir også nevnt som skadelig for FNs rolle i Afghanistan.

– Vi er klar over denne rapporten, men kjenner ikke detaljene. Vi må gå gjennom den før vi kan si noe mer om saken, sier Kai Eides talsmann Aleem Saddique til NTB på telefon fra Kabul.

Les også: NATOs toppsjef med sterk støtte til Kai Eide | ABC Nyheter

Eide selv er på reise og utilgjengelig for kommentar.

Oppgjør på bakrommet

Candice Rondeaux etterlyser en sterkere vilje til å ta et grundig oppgjør med den omfattende korrupsjonen i statsapparatet.

– Det internasjonale samfunnet ønsker ministre med rent rulleblad, men jeg ser liten vilje til å gå inn på bakrommene i departementene og ta de ansvarlige for korrupsjonen, sier hun i et intervju i magasinet Foreign Policy.

Hun mener at planen som har vært luftet av USAs Afghanistan-utsending Richard Holbrooke om å sende om lag tusen nye sivile for å hjelpe til med statsbyggingen, kan ha noe for seg.

– Det begynner å gå opp, også for USA, at den sivile innsatsen har vært underprioritert. Det er rett og slett ikke nok folk på plass, sier Rondeaux.

Ønsker sterkere hær

President Barack Obama utarbeider for tiden USAs nye Afghanistan-strategi. Lekkasjer fra møtene tyder på at Obama vil sende over 30.000 nye soldater til Afghanistan.

Candace Rondeaux er ikke sikker på at dette vil hjelpe situasjonen og advarer mot at flere soldater også kan føre til at opprørerne blir styrket.

– Dette er en kompleks materie, men spørsmålet er hva disse soldatene skal utrette. Om de utelukkende blir sendt for å krige, er det mange afghanere uinteressert. De ønsker heller at Afghanistans egen hær blir styrket, slik at de kan håndtere problemene selv, sier Rondeaux. (©NTB)

Les mer om saken:

Stygge anklager mot Kai Eide | ABC Nyheter

FN-diplomat sparket etter krangel med Kai Eide | ABC Nyheter

Eide: Måtte drive brannslukking | ABC Nyheter

- Færre stemte i EU | ABC Nyheter

Full støtte til Eide – erkjenner omfattende valgfusk | ABC Nyheter

Avviser mytteri i Kabul | ABC Nyheter

Krever gransking av FN i Afghanistan | ABC Nyheter

- Forventer at Karzai følger grunnloven | ABC Nyheter

- Har vært uregelmessigheter | ABC Nyheter

Personvernpolicy