- Vi har jo ikke gjort noe galt

<p><strong>- HAR IKKE GJORT DET:  </strong>Tjostolv Moland (t.v.) hevdet sin uskyld i TV 2-dokumentaren som ble vist onsdag kveld. (Arkivfoto: Scanpix)</p>
- HAR IKKE GJORT DET:  Tjostolv Moland (t.v.) hevdet sin uskyld i TV 2-dokumentaren som ble vist onsdag kveld. (Arkivfoto: Scanpix)

<pGråtende Tjostolv Moland i TV 2-dokumentar.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): I tv-opptakene som ble gjort mens Tjostolv Moland begynte å bli psykisk ustabil, gjentok han at de to nordmennene ikke har gjort det de er dømt til døden for.

I den siste utgaven av Dokument 2 har utenriksjournalisten Fredrik Græsvik fått en time til å brette ut historien om det som lå bak, før to nordmenn på tur i Den demokratiske republikken Kongo endte opp med flere dødsdommer for drap og spionasje.

Fortvilte dødsdømte

De to fremstår som troverdig og fortvilte i dokumentaren, men det er ikke mye nytt som blir brakt på banen. Det meste har et samlet norsk pressekorps brakt til torgs tidligere, men likevel har man fått til en severdig dokumentar, uten de store overraskelsene.

For første gang fikk norske tv-seere se nordmennenes forklaring på hva som faktisk skjedde den fatale kvelden 5. mai.

Etter at følget, bestående av de to norske mennene, sjåføren Abedi Kasongo og kongoleserne Kasimo Aradjabu og Kepo Aila kjørte fra Kisangani klokken 18, gikk det omtrent to timer før de stoppet.

- Da er klokka åtte på kvelden. Det var de to bak på planet som initierte stoppet. Vi hadde drukket en god del øl på hotellet i byen, og naturen kaller. Jeg var veldig glad for å stoppe, sier Joshua French til TV 2.

- Vi stiller oss foran bilen på høyre side, og står og urinerer, fortsetter han.

- Det vi hører da er et skudd. Jeg hørte meget tydelig at de to bak på planet gikk av veldig tydelig. Vi står i lyset fra bilen, og vi skvetter veldig til. Vi reagerte veldig spontant med å gå ut foran bilen, så løper vi bakover, ut av lysene fra bilen.

- Jeg løper først. Mens vi gjør det hører vi flere skudd. Så blir jeg engasjert fra venstre side. Jeg er usikker på hva som skjer, og angriper ikke ham, som jeg tror må være Kasimo, direkte. Han stikker av ut i jungelen, forteller French.

Deretter løper de to nordmennene mot bilen. Moland hopper på lasteplanet, mens French løper opp på siden av bilen. Der finner han sjåføren liggende på bakken. Raskt kaster han seg inn i bilen og kjører avgårde.

Les også: French: - Jeg er sjokkert

- Gjorde alt galt

- Han sitter der i blod. I en grønnsaksbil i Kongo. Nå har vi klart å stille det fint til for oss sjøl, forteller Moland.

- Vi er jo så dumme vet du. Som kongoleserne kanskje hadde skjønt, så går vi ikke til politiet. Vi går helt inn i feil modus. Vi kjørte avgårde. Vi var redde for at de skulle hakke oss i hjel, fortsetter han.

Etter hvert skjønner de at de må melde seg for noen, og blir enige om å kjøre til nasjonalparken de besøkte for noen dager siden. Der kjenner de noen av vaktene.

Trodde han skulle dø

De blir etterlyst av politiet, og etter kort tid blir de funnet av soldater i jungelen. I flere dager unngår de soldatene, men de blir skutt på en rekke ganger.

9. mai, fire dager etter at sjåføren ble drept, er de to på vei gjennom en landsby midt på natta. En hund som bjeffer, vekker soldatene i landsbyen, og de åpner ild mot nordmennene.

Mens Moland klarer å løpe ut i jungelen i kuleregnet, kaster French seg ned i en grøft. På kort hold skytes det magasin etter magasin mot nordmannen.

- Jeg går forbi stadiet til å være dødsredd, til å bare bli oppgitt. Jeg blir forbauset over at de ikke har truffet meg. Så skjønner jeg det: Det var ikke meningen at jeg skulle dø den natta. Jeg så på stjernene og takket Gud. Dette er ikke meningen, og jeg takket ham, sier French i dokumentaren.

Dødssyk i fengselet

Etter at dommen falt og man ventet på at ankesaken skulle komme opp ble Tjostolv Moland alvorlig malariasyk.

Moren Mathilde Moland deltar i dokumentaren, og forteller om hvordan hun opplevde situasjonen.

- Det var helt forferdelig. Det var helga 3. - 4. oktober han var så syk. Det begynte på søndags morgen. Jeg slo på radioen klokka seks om morgenen, og da fikk jeg høre at Tjostolv hadde fått malaria. Og samme morgen prøvde Tjostolv å ringe meg, men jeg rakk ikke den telefonen. Så ringte sjømannspresten meg. Han sa at han hadde vært hos Tjostolv og at han var veldig og syk, og han sa: Du bør ikke være alene.

- Den natta var fæl. Jeg turte ikke slå på nyhetene på morgenen. Jeg visste ikke hva som kunne komme der. Da kunne han like godt vært død i løpet av natta, forteller hun.

Kan bety døden

Også French og Moland selv er klar over at den neste gangen de blir syke, så kan det være slutten.

- Vi vet, at hvis vi blir sjuke her, ja så dør vi her da, sier han.

Og som Tjostolv Moland selv forklarer, så skjønner de at folk i Norge ikke ser på dem som spesielt troverdige, eller normale.

- Vi er definitivt ikke a4. Greit nok, men vi har faktisk ikke gjort noe galt, sier Moland.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus