Slakter Obamas klimamål

President Barack Obama vil at USAs CO2-utslipp skal kuttes med 3 til 4 prosent innen 2020, sammenlignet med 1990-nivået. Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, slakter målene.

President Barack Obama vil at USA kutter i CO2-utslippene. Foto: Scanpix

President Barack Obama vil at USA kutter i CO2-utslippene. Foto: Scanpix

(ABC Nyheter): Den amerikanske presidenten skal lansere klimamålene under toppmøtet i København i desember, opplyste en amerikansk regjeringstjenestemann onsdag ifølge NTB.

Ut ifra utslippsnivået i 2005 vil USA kutte utslippene med 30 prosent innen 2025 og 42 prosent innen 2030, ifølge tjenestemannen.

Men ifølge Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, dreier det seg i realiteten om kutt på 3-4 prosent i forhold til utslippsnivået i 1990.

- Det som vi har sett av klimamål nå fra USA er altfor svakt til å løse dette problemet, sier han til ABC Nyheter.

- Skal man klare å forhindre oppvarming på mer enn to grader, må man klare å redusere utslippene med mellom 25-40 prosent. Og det vi vet er at jo lavere du legger deg på denne skalaen, jo større er sjansen for å få alvorlig oppvarming.

- Det de legger opp til nå er å kutte med en tiendedel av det som er nødvendig. Disse målene må skjerpes hvis man skal få på plass avtale i København.

Mindre ambisiøst enn Kyoto

Haltbrekken forteller videre at dersom USA hadde ratifisert Kyoto-avtalen, ville de forpliktet seg til å redusere utslippene med 7 prosent fra 1990 til 2010. De nye klimamålene er altså mindre ambisiøse enn dette.

- Anser dere det som positivt at Obama reiser til toppmøtet i København?

- Det spørs hva han har tenkt til å si der. Hvis han drar dit for å øke ambisjonene så er det bra, men hvis han kun drar dit for å argumentere for disse målene, vil ikke det få den betydningen og det løftet som man trenger for å få på plass en historisk avtale, sier Lars Haltbrekken til ABC Nyheter.

Han får støtte fra Silje Lundberg i Natur og Ungdom:

- Obama må ankomme København med mer enn tomme løfter, verden trenger handling. Det håper vi Obama vil vise 9. desember, sier hun.

Lundberg mener det bare skulle mangle at Obama er til stede i København. Hun forklarer at FNs klimapanel har slått fast at verdens klimagassutslipp må reduseres med opp mot 85 prosent innen 2050, og at USA spiller en viktig rolle:

- De må påta seg konkrete utslippskutt og være med å dra avtalen i havn, sier Lundberg.

Les mer om klima-striden i ABC Nyheter.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Diskuter artikkelen her:

comments powered by Disqus

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden