Stanser nybyggingen i 10 måneder

<!--[if gte mso 9]><xml>   Normal  0  21     false  false  false               MicrosoftInternetExplorer4  </xml>&#60;![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml>   </xml>&#60;![endif]--> <!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;} </style> &#60;![endif]-->Bygningsarbeidere jobber ved et byggelfelt i Gilo, en jødisk bosetning på et område Israel okkuperte i 1967 og annekterte til Jerusalem. Foto: Scanpix/Reuters.
Bygningsarbeidere jobber ved et byggelfelt i Gilo, en jødisk bosetning på et område Israel okkuperte i 1967 og annekterte til Jerusalem. Foto: Scanpix/Reuters.

<pStatsminister Benjamin Netanyahu ba sin regjering om å innføre et ti måneders moratorium på nye byggetillatelser for israelske bosetninger på det okkuperte Vestbredden. Onsdag godkjente regjeringen forslaget. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Som del av innsatsen for å få i gang fredssamtaler med den palestinske selvstyremyndigheten vil statsministeren i dag be sikkerhetskabinettet om å godkjenne den midlertidige stansen i nye byggetillatelser for hus og nye byggeprosjekter på Vestbredden, het det i en uttalelse fra statsministerens kontor.

Israels sikkerhetskabinett startet et møte kort tid etter at uttalelsen ble offentliggjort. Og ifølge en anonym kilde i regjeringsapparatet godkjente sikkerhetskabinettet onsdag forslaget med elleve stemmer mot én.

Stansen inkluderer imidlertid ikke Øst-Jerusalem, byen palestinerne ønsker som sin hovedstad.

– Vi legger ikke noen restriksjoner på bygging i vår suverene hovedstad, sier Benjamin Netanyahu, med referanse til Jersusalem.

Vil avvise tilbud

Palestinerne har allerede advart om at de vil avvise ethvert israelsk tilbud om stans i bosetningsaktiviteten som ikke dekker byggearbeid som allerede er i gang og ikke omfatter Øst-Jerusalem.

- Denne formen for uttalelser er ikke en stans i bosetningene, fordi Israel vil fortsette å bygge 3000 bosetningsenheter og regjeringsbygninger på Vestbredden, og Jerusalem er ikke omfattet, sa palestinernes sjefsforhandler Saeb Erakat tidligere onsdag.

Palestinerne insisterer på at Israel må stanse all bosetningsaktivitet før det er aktuelt med gjenopptakelse av fredssamtalene i Midt-Østen.

På kant med allierte

På israelsk side har Netanyahus forslag også skapt raseri blant noen av hans allierte.

- Dette dekretet er svært alvorlig og vi vil ikke la det passere uten motstand, sier Uri Orbach, et medlem av partiet Jødisk hjem, et pro-bosetningsparti i regjeringskoalisjonen.

I USA blir nyheten om stans i nybyggingen godt mottatt.

– Dagens kunngjøring fra Israels regjering kan bringe den israelsk-palestinske konflikten ett skritt videre på vei mot en løsning, sa USAs utenriksminister Hillary Clinton.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus