Kongelig fleip med gamle fredsprisvinnere

Kongeparet møtte sørafrikanske fredsprisvinnere, eller familie av disse, til lunsj i Cape Town onsdag. Fra venstre: Dronning Sonja, kong Harald, F.W. de Klerk og hans kone Elitah de Klerk, Albertina Luthuli, som er barnebarnet til avdøde Albert Luthuli, og Desmond Tutu. Foto: Lise Åserud / Scanpix
Kongeparet møtte sørafrikanske fredsprisvinnere, eller familie av disse, til lunsj i Cape Town onsdag. Fra venstre: Dronning Sonja, kong Harald, F.W. de Klerk og hans kone Elitah de Klerk, Albertina Luthuli, som er barnebarnet til avdøde Albert Luthuli, og Desmond Tutu. Foto: Lise Åserud / Scanpix

<p– Hvordan står det til med deg? Vi blir bare eldre, vet du, begge to, smilte kong Harald da han møtte fredsprisvinner Frederik Willem de Klerk i Cape Town onsdag. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andre dag av statsbesøket i Sør-Afrika begynte med reise fra Pretoria til Cape Town og påfølgende lunsj på Table Hotel Bay, der kongeparet bor de neste dagene.

Alle Sør-Afrikas fire fredsprisvinnere eller slektninger av disse var invitert og representert på lunsjen med kongeparet og den norske delegasjonen.

F. W. de Klerk, som fikk Nobels fredspris i 1993 sammen med Nelson Mandela, stilte med sin kone Elitah. Mens de ventet på kong Harald og dronning Sonja pratet de med Nelson Mandelas datter, Maki Mandela og barnebarnet til avdøde Albert Luthuli, Albertina Luthuli. Landets fjerde fredsprisvinner, erkebiskop Desmond Tutu, kom halsende akkurat i tide til fotograferingen.

Tonen var avslappet da det historiske møtet mellom de sørafrikanske prismottakerne ble foreviget. Det tok litt tid før kongeparet dukket opp, så Tutu måtte sette seg, noe han senere forklarte for kongen:

– Jeg måtte bare sitte litt. Jeg er ikke så ung som jeg ser ut som lenger, flirte han, til latter fra de andre.

Etter lunsjen skulle hele følget til Nobels Fredssenter sin utstilling «Strengths and Convictions», som åpner onsdag på det sørafrikanske nasjonalgalleriet. Utstillingen forteller historien bak de fire og deres kamp mot apartheid. Sørafrikanske kunstnere har bidratt, i tillegg vises fotografier og film. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus