Åpen for alle - alltid

Krever 40 års fengsel for Duch

Turister ser på bilder av ofrene etter Røde Khmer i museet i Phnom Penh. Foto: Tang Chhin Sothy/AFP.
Turister ser på bilder av ofrene etter Røde Khmer i museet i Phnom Penh. Foto: Tang Chhin Sothy/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTidligere fengselssjef Duch bør dømmes til fengsel i 40 år for sin rolle i Røde Khmers grusomheter i Kambodsja, mener aktor i rettssaken som pågår i Phnom Penh.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin avslutningsprosedyre sa aktor Bill Smith at en passende straff for Duch vil være 45 års fengsel, men at fem år bør trekkes fra fordi han har samarbeidet med etterforskerne, delvis påtatt seg ansvar og uttrykt anger.

Duch, som egentlig heter Kaing Guek Eav, har gjentatte ganger bedt om unnskyldning for sin rolle i Røde Khmer-regimets drap på om lag to millioner mennesker i Kambodsja i siste halvdel av 1970-årene.

Duch var sjef for det beryktede S-21-fengselet, der minst 15.000 menn, kvinner og barn ble drept. Han er tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten, krigsforbrytelser, tortur og drap.

– Ved å idømme denne straffen tar dere ikke bort den tiltaltes menneskeverd, men gir det tilbake til ofrene for S-21, understreket Smith i sitt innlegg onsdag.

– La oss huske at han, i motsetning til fangene i S-21, blir møtt med en åpen og upartisk rettsprosess.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dom i saken blir trolig ikke avsagt før i mars neste år. Aktoratet har beskrevet Duch som selve personifiseringen av Røde Khmers «nådeløse effektivitet», mens forsvaret mener han kun fulgte ordre. I sitt siste innlegg onsdag brukte Duch selv anledningen til nok en gang å beklage.

– For å gi uttrykk for min uutholdelige anger har jeg fullt og helt samarbeidet med retten, understreket Duch.

– Overfor dem som overlevde, står jeg ved erkjennelsen av ansvar for alle forbrytelsene. Når det gjelder familiene til ofrene, ber jeg dere om å la døren stå åpen for meg slik at jeg kan beklage. (©NTB)