Joshua French: - Jeg er sjokkert!

SJOKKERT: Joshua French   i fengselsgården i Kisangani.   (Foto: Troens Bevis / Scanpix)
SJOKKERT: Joshua French i fengselsgården i Kisangani. (Foto: Troens Bevis / Scanpix)

<pJoshua French reagerer på norske mediers dekning av Kongo-saken. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): - Jeg kan ikke annet enn å si at jeg er sjokkert! Med så mye feilaktig og sensasjonspreget mediedekning forstår jeg hvorfor det er så mange rykter og motforestillinger om oss i Norge, står det i Joshua Frenchs notater på familiens hjemmeside.

Frenchs notater er gjengitt av hans søster. Du kan lese hele brevet her.

French kommer med flere forklaringer på saker som har vært oppe i media, blant annet kongolesisk politis beskyldninger om et bankran, samt treningsvideoen og bildene.

Forsvarer videoen

Om treningsvideoen skriver han blant annet at de tre som blir trent i videoen er personlige venner av French og Moland. Han understreker at de tre har god sikkerhetsbakgrunn fra «forsvar, sikkerhet og aktiv utenlandstjeneste».

- Vi ser meg i rollen som aggressiv og disiplinær «sersjant» (en tittel vi har i selskapet), og Tjostolv som den avbalanserte offiseren alle kan være trygge på. Vi ser de tre nakne mennene løpende rundt med en jernstang, mens jeg bruker grove ord og uttrykk mot alle tre. Grunnen til dette er at vi ville ta dem ut av deres komfortsone, og stresse dem opp fysisk og psykisk for å se hvordan de taklet det, skriver French, og fortsetter:

- Dette kalles stressmestring, og er en vanlig metode i mange forsvar. Vi filmet denne lille og hardeste delen av treningen for å vise dem etterpå, så vi kunne gå igjennom og kommentere sammen hvordan de selv følte det og synes de taklet det i ettertid, skriver den dødsdømte nordmannen.

Hevder journalist kjøpte tyvegods

Han hevder også at den ti minutter lange videoen viser en liten del av et ti dager langt kurs, og på ingen måte reflekterer hvordan de tre mennene normalt ble behandlet.

French beskylder også en VG-journalist, Nilas Johnsen, for bevisst å ha kjøpt treningsvideoen fra en tredjeperson, til tross for at vedkommende hadde stjålet videoen fra French og Moland.

- Hvordan fikk Nilas Johnsen fra VG tak i filmen? John Hunwick (tidligere forretningspartner, journ. anm), da han hørte vi var arrestert i Kongo, brøt opp safen vår og stjal mye av våre ting. Johnsen fra VG kjøpte så denne videoen fra Hunwick enda vi sa at det var vår personlige eiendom. Dette reflekterer hvordan media har holdt på mens vi har sittet arrestert, skriver French.

Han beskylder også samme journalist for å ha kjøpt Molands mobiltelefon fra etterforskningsleder Wawara i Kongo.

Avviser betalingsjournalistikk

Journalisten selv har dette å si om det angivelige kjøpet av videoen:

– VG kan selvsagt ikke kommentere sine kilder, men vi driver ikke med betalingsjournalistikk. For øvrig kan jeg si at videoen ble overlevert UD og norske myndigheter allerede i begynnelsen av mai, fire måneder før vi skrev om den. UD vurderte innholdet som så alvorlig at den ble videresendt til Riksadvokaten for strafferettslig vurdering. Derfra er den sendt til Kripos ved Seksjon for særskilte internasjonale forbrytelser, og den er nå en del av en undersøkelse de gjør, sier Johnsen til ABC Nyheter.

- Du blir også beskyldt for å ha betalt etterforskningsleder Wawara for tilgang til mobiltelefonen til Moland. Hva er din kommentar til det?

– Det stemmer at VG fikk tilgang til deler av etterforskningsmaterialet som Wawara bygde tiltalen på, deriblant bilder fra kameraet til French og bilder fra Molands mobiltelefon. Flere andre medier har fått tilgang til de samme bildene som VG har trykket. Disse bildene ble senere vist i retten. Det stemmer ikke at VG har kjøpt disse bildene, sier Johnsen, og legger til at dette dreier seg om materiale VG fikk tilgang til da en kollega av ham var i Kongo i månedskiftet mai/juni.

Diskuterte i redaksjonen

Han forteller at VG-redaksjonen gjorde en vurdering på om bildene skulle trykkes.

– Wavara ønsket at denne informasjonen skulle bli kjent i Norge, og når vi, som ett av flere medier, har trykket blant annet bildet av Moland som tørker blod i bilen, har vi påpekt at aktoratet har ønsket dette formidlet. At dette kan ha bidratt til forhåndsdømming i Norge har vi diskutert internt i redaksjonen, og det er et dilemma i denne saken, slik det også er i andre straffesaker, fortsetter journalisten.

Johnsen påpeker at French nå har endret forklaring om treningsvideoen.

– Vi har hele veien søkt fullt tilsvar fra French og Moland og deres advokater. Da vi publiserte saken om treningsvideoen sto de knallhardt på at dette var trening av skuespillere til «eventene» de planla. Jeg merker meg at de nå gir en annen forklaring på bakgrunnen for denne treningen. Det samme skjedde da vi skrev at de dro til Kongo for å finne nye klienter til sikkerhetsselskapet – vi ble beskyldt for å skrive fabrikkerte artikler, og Moland og French stod fast på at de skulle arrangere krigsleker i Kongo. Nå har de vedgått at de dro til Kongo nettopp for å finne klienter til sikkerhetsselskapet sitt, sier han.

- Har forståelse

VG-journalisten understreker at det er bra at French kan fortelle sin versjon.

– Jeg har forståelse for at French og Moland er i en svært vanskelig situasjon. Jeg synes det er bra at French har funnet en plattform der han kan fortelle sin versjon. Men vi føler oss trygge på vår journalistikk, og våre kilder, sier Johnsen.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk presseforbund sier til ABC Nyheter at han ikke ønsker å kommentere påstandene i denne saken, utover at Vær Varsom-plakatens bestemmelser om betalingsjournalistikk i utgangspunktet ikke omhandler betaling av denne typen informasjon som Johnsen blir beskyldt for.

Kritiserer flere

Også flere andre journalister, noen navngitte, får passet sitt påskrevet på grunn av det French mener er feilaktige reportasjer med dårlige kilder.

- Jeg vil legge til her, at jeg håper folk synes det er underlig at media bare får alle disse bildene og dokumentene både i Kongo og Uganda. Sannheten er at i Afrika kan alt kjøpes og samtlige medier har kjøpt «etterforskningsmateriale» og «bevis», skriver French.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus