Unntakstilstand i filippinsk massakre-område

Kvinner tenner lys og minnes ofrene etter gisselmassakren i Maguindanao-provinsen. Foto: Cheryl Ravelo/Reuters.
Kvinner tenner lys og minnes ofrene etter gisselmassakren i Maguindanao-provinsen. Foto: Cheryl Ravelo/Reuters.

<p500 filippinske soldater er sendt til området der minst 35 personer ble kidnappet og drept mandag. I deler av området er det erklært unntakstilstand.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soldatenes har fått i oppgave å pågripe de ansvarlige for massakren i Maguindanao-provinsen sør på Filippinene, samt å finne dem som fremdeles er savnet.

Tirsdag ble det funnet ytterligere 13 lik i en massegrav, noe som fikk tapstallet til å stige til 35.

Les også: Ytterligere 13 lik funnet på Filippinene

Fra før er 3.000 soldater utplassert i området.

Unntakstilstand

21 mennesker ble funnet drept mandag, ytterligere 3 tirsdag og 20 er fortsatt savnet. Foto: Erik de Castro/Reuters.21 mennesker ble funnet drept mandag, ytterligere 3 tirsdag og 20 er fortsatt savnet. Foto: Erik de Castro/Reuters.

President Gloria Arroyo erklærte tirsdag unntakstilstand i Maguindanao og to nærliggende områder der det til sammen bor 1,5 millioner mennesker.

Arroyos talsmann Serge Remonde sier at unntakstilstanden vil gjorde det mulig for militæret og politiet å gjeninnføre lov og orden. Det er blant annet allerede opprettet flere kontrollposter.

Et følge bestående av lokale journalister, advokater og medlemmer av Mangudadatu ble bortført av om lag 100 bevæpnede menn mandag. Mandag ble 21 personer funnet drept, og tirsdag ble ytterligere døde funnet.

Blant de døde er Genalyn Tiamzon-Mangudadatu, som var på vei for å nominere ektemannen Esmael Mangudadatu som kandidat i det kommende guvernørvalget. Også hans to søstre er funnet drept.

– Planlagt

Den tidligere provinsguvernøren i Maguindanao, Andal Ampatuan, som nylig trakk seg, er mistenkt for å ha stått bak kidnappingen og drapene.

Hans politiske rival Mangudadatu sa tirsdag at fire vitner har fortalt ham at følget ble stoppet av geværmenn som er lojale mot Ampatuan.

– Dette var planlagt. De hadde allerede gravd et digert hull til likene, sier Mangudadatu.

Ifølge journalistforeningen på Filippinene var det minst 10 lokale journalister i følget.

Dersom alle er blitt drept, vil dette være den største enkeltstående massakren på journalister i historien, ifølge organisasjonen Reportere uten grenser.

Personvernpolicy