Røde Kors i skuddrama - Brende frykter for arbeidet

<strong>FORTSETTER PROGRAMMET:</strong> Børge Brende er på besøk i Aceh i forbindelse med fem-årsmarkeringen for den katastrofale tsunamien.  Foto: Lars Inge Staveland
FORTSETTER PROGRAMMET: Børge Brende er på besøk i Aceh i forbindelse med fem-årsmarkeringen for den katastrofale tsunamien.  Foto: Lars Inge Staveland

<pBørge Brende frykter for hjelpearbeidet etter at flere skudd er avfyrt mot utlendinger i Aceh-provinsen i Indonesia. Han er selv i området. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BANDA ACEH (ABC NYHETER): Mandag ble det avfyrt to skudd mot huset der to amerikanere befant seg ved universitetet i regionhovedstaden Banda Aceh. Ingen ble truffet av skuddene, men hendelsen er den siste i en serie skyteepisoder mot utlendinger i byen.

Tidligere denne måneden ble en tysk Røde Kors-arbeider skutt i magen da han kjørte en bil, merket med Røde Kors-emblemet. Han ble hardt skadd, men er nå utskrevet fra sykehuset.

Generalsekretær i Norges Røde Kors, Børge Brende, er i byen i forbindelse med fem-årsmarkeringen for tsunamien. Denne uka kommer også utviklingsminister Erik Solheim til området for å delta i markeringen.

Endrer ikke planene

Brende sier han at han ikke endrer sitt program etter episoden.

- Jeg har fått gode råd fra både Røde Kors-ansatte i Banda Aceh og fra lokalt politi. Vi ser ikke noen grunn til å ikke fortsette som planlagt, sier Brende til ABC Nyheter.

Bilkortesjen fra Røde Kors ble fulgt av ubevæpnet indonesisk politi.

Hendelsene får heller ikke konsekvenser for Erik Solheims program denne uka, etter det ABC Nyheter erfarer.

Etter en fredsavtale ble underskrevet i 2005, har det tidligere ikke vært alvorlige voldsepisoder mot utlendinger i Aceh, som nå regnes som en trygg del av Indonesia.

- Dramatisk

Det har imidlertid vært utført attentater i forbindelse med valg, men fram til nå har dette ikke rammet utlendinger.

Brende sier han frykter for hva som kan skje med hjelpearbeidet dersom det skulle komme flere episoder.

- Dette er dramatisk. Det jeg er mest redd for er at episodene skal føre til at de internasjonale hjelpeorganisasjonen trekkes ut av regionen. Vi har kommet langt i gjennombyggingen, men det er fremdeles mye å gjøre, sier Brende.

Han sier det er svært alvorlig at en Røde Kors-ansatt er rammet

- Røde kors-emblemet er et symbol på vår nøytralitet, og skal gi oss beskyttelse i konflikter. Det er alvorlig at det ikke blir respektert, sier Brende.

Røde Kors har skjerpet egne sikkerhetsrutiner etter angrepet mot Røde Kors-bilen. Blant annet har organisasjonen et selvpålagt portforbud etter 17.00. Ansatte drar heller ikke ut i felt på egenhånd.

Ingen er pågrepet etter skyteepisodene.


ABC Nyheter er på reise i de tsunami-rammede områdene med støtte fra Utenriksdepartementet.

Personvernpolicy