FAGFORBUNDETS LANDSMØTE

Takker Erna, refser Jens

- Vi må få tilbake velferdstjenester som er overlatt til markedet, i kommunal regi. Det krever Jan Davidsen fra Fagforbundets talerstol. Foto: Thomas Vermes
- Vi må få tilbake velferdstjenester som er overlatt til markedet, i kommunal regi. Det krever Jan Davidsen fra Fagforbundets talerstol. Foto: Thomas Vermes

<pJan Davidsen er glad for vitamininnsprøytningen Fagforbundet fikk av Erna Solberg i valgkampen. Alt som har skjedd etterpå, er ikke forbundslederen like fornøyd med.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fagforbundet

* Fagforbundet holder denne uka sitt andre landsmøte i Oslo.

* Forbundet ble opprettet 2003 og er tilsluttet LO.

* Fagforbundet organiserer ansatte blant annet i kommunale og fylkeskommunale virksomheter, helseforetak, barnehager og kollektivtransport.

* Forbundet er det største fagforbundet tilknyttet LO med rundt 300.000 medlemmer.

* Forbundsleder siden starten er Jan Davidsen.

(Kilde: Store norske leksikon) (©NTB)

ABC Nyheter: Forbundsleder Jan Davidsen takket medlemmene for innsatsen i valgkampen, da han innledet sin åpningstale til landsmøtet i landets største fagorganisasjon, Fagforbundet, mandag formiddag.

- Det er mulig vi skal sende en takk også til Erna Solberg for at nær to tredeler av LOs medlemmer stemte på de rødgrønne partiene, la Davidsen til.

- Midt i valgkampen la de nemlig fram en liste der det stod hvem som skulle miste makt og innflytelse dersom høyresiden vant valget. Øverst på den lista sto LO. Takk, Erna, for den vitamininnsprøytningen og påminnelsen som ga oss det lille ekstra, sa han.

Advarer Jens mot krig

Davidsen holdt en tale så samfunnskritisk at få av LOs toppledere ville gjort ham rangen stridig som anti-liberalist.

Han skydde heller ikke minefeltet i aktuelle utspill fra hans eget parti i regjeringen (Davidsen sitter også i Aps sentralstyre).

Han gikk rett i strupen på forslagene Stoltenberg forrige uke la fram om sykelønn:

- Ut fra debatten de siste dagene vil jeg gjøre det så klart som det er mulig fra denne talerstolen, at noen svekking av sykelønnen vil vi ganske enkelt ikke akseptere.

- Skulle noen prøve seg med slike forslag, så vet alle at de da på nytt erklærer krig mot en samlet fagbevegelse, sa den ellers lavmælte forbundslederen.

Referansen er tydelig: Da Stoltenberg sist prøvde seg på det, fikk han en ilter LO-leder Gerd Liv Valla, Davidsens forbundsfelle, i strupen. Og den gang måtte statsministeren gi seg.

Fnyser av biodiesel-avgift

Davidsen la stor vekt på klimakrisen og at Norge må bli mer aktiv i å bekjempe utslipp hjemme og ute. Han skydde heller ikke den aktuelle striden om biodiesel, der Jens Stoltenberg tvang gjennom i regjeringen at dette drivstoffet skal pålegges mer avgift.

- Det må nye energikilder til. På biodrivstoff-feltet er det altså skapt ny teknologi. det er skapt nye grønne arbeidsplasser. Det er dette vi trenger mer av, sier Davidsen.

- Da er det et godt prinsipp å drive fødselshjelp med avgiftsfritak, slo Davidsen fast.

- Markedsliberalismens skibbrudd

Forbunds-toppen oppsummerte alle krisene han syns det markedsliberalistiske verdenssamfunnet ikke løser:

- Det var vilje til å bruke trillioner til å redde finansmarkedene, men det er ikke vilje til å bruke de millioner som trengs for å løfte den sultende milliarden av mennesker ut av sin ekstreme fattigdom, sa Davidsen og henviste til det mislykkede sult-toppmøtet i FNs mat- og landbruksorganisasjon FAO forrige uke.

Sammen med klimakrisen oppsummerer Jan Davidsen:

- Med de mange krisene vi nå står overfor, må det være klart at det markedsliberalistiske eksperimentet har lidd skibbrudd.

Lokalt og offentlig

- For oss er det viktig å se sammenhengen mellom matproduksjon, levende lokalsamfunn og miljøet. Lokal matproduksjon er avgjørende for å utnytte ressrusene, holde jorda i hevd og utvikle bærekraftige løsninger, mener han.

Men for Fagforbundet er ikke minst konflikten privat-offentlig av spesiell interesse.

- Mens en privat virksomhets viktigste oppgave er å skaffe høyest mulig avkastning, så er målet med offentlig av virksomhet å tilfredsstille viktige samfunnsbehov.

Liker ikke Jens' styringsverktøy

Private profittinstitusjoner må ut av områder som barnevern, barnehager og asylmottak- Markedsorientering av det offentlige dreier seg ikke bare om privatisering, men å tilrettelegge for det, sa Davidsen, og trakk fram styringssystemet som kalles New Public Management, som brukes i offentlig sektor.

- Om ikke alle politikere vet hva dette er, så tyder mye på at embetsverket og byråkratiet gjør det, ettersom de er så ivrige etter å ta disse modellene i bruk, framholder Davidsen.

- Jeg er derfor lite glad over at den rødgrønne regjeringen i Soria Moria II freder den New Public Management-inspirerte foretaksmodellen i sykehusene, sier Jan Davidsen.

Frykter synet på ansatte

- Et av de verste utslagene av New Public Management-modellenes inntog, har vært den ovenfra-og-ned-holdningen de bringer med seg i forhold til de ansatte.

- Modellene baserer seg på at de ansattet først og fremst er ute etter å mele sin egen kake, at de ikke yter sitt beste om de ikke har trusselen om å bli utkonkurrert hengende over seg, sier Davidsen og legger til:

- Det bygges opp et mistillits-regime med stadig sterkere kontroll overfra, og tilsvarende detaljrapportering av alt du gjør i jobben. Slik fortrenger byråkrati og økende rapportskriving om alt du gjør i jobben.

- Slik fortrenger byråkrati og økende rapportskriving en stadig større del av den egentlige jobben - enten det er omsorg, vedlikehold eller andre viktige tjenester overfor befolkningen det gjelder, sier Jan Davidsen.

Vil ha mer offentlig

Jan Davidsen krever også rekommunalisering, at velferdstjenester som det offentlige kjøper i markedet, føres tilbake til kommunal regi.

- Det betyr at de private profittinstitusjonene må ut av områder som barnevern, barnehager og asylmottak, sa Davidsen til landsmøtesalen.

Han er også bekymret over at det private forbruket systematisk har økt mer enn det offentlige, med unntak i fjor og i år.

Personvernpolicy