Lå 23 år i «koma» - i full bevissthet

Belgiske Rom Houben var paralysert i 23 år uten evne til å signalisere til leger eller familie at han kunne høre alt de sa. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Belgiske Rom Houben var paralysert i 23 år uten evne til å signalisere til leger eller familie at han kunne høre alt de sa. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pI 23 år lå mannen fanget i sin egen kropp uten mulighet til å signalisere at han var ved bevissthet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Legene antok at belgiske Rom Houben lå i koma etter en alvorlig bilulykke i 1983.

23 år senere viste det seg at mannen var ved bevissthet hele tiden, men uten evne til å signalisere til leger eller familie at han kunne høre alt de sa. I dag kan 46-åringen lese bøker og kommunisere gjennom datamaskin.

Den utrolige historien har nylig blitt presentert i et vitenskapelig tidsskrift av legen som hjalp belgieren ut av uføret, nevrologen Steven Laureys.

Hjernescanning

Ifølge Laureys er det vitenskapen som skal takkes for at 46-åringens tilstand ble oppdaget. For tre år siden ble det foretatt en hjernescanning som viste at Houbens hjerne fungerte tilnærmet helt normalt.

Tidligere hadde legene foretatt flere tester og konkludert med at mannen ikke lenger hadde bevissthet.

– Jeg prøvde å skrike, men det kom ingen lyd, forteller Houben, som ifølge den britiske avisen Daily Mail brukte de 23 årene han var feildiagnostisert med koma til å drømme seg bort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hele tiden drømte jeg om et bedre liv. Å si at jeg var frustrert er ikke dekkende nok for å forklare hva jeg følte.

Konkluderte galt

Legene benyttet seg av Glasgow Coma Scale i de originale diagnostiseringene. Skalaen, som ofte forkortes GCS, er et internasjonalt anerkjent skåre-system for vurdering av bevissthetsnivået til en pasient.

Konklusjonen ble feil hver gang.

Dr Steven Laureys oppdaget at Rom Houbven var ved bevissthet. Foto: Universitetet i Liege.Dr Steven Laureys oppdaget at Rom Houbven var ved bevissthet. Foto: Universitetet i Liege.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Først da Rom Houbens tilstand ble vurdert på ny av doktor Steven Laureys ved universitetet i Liege, ble det oppdaget at Houben bare hadde mistet kontroll over kroppen, men at han var fullt klar over det som skjedde rundt seg.

For Houben var denne oppdagelsen omtrent som å bli født på ny.

– Jeg kommer aldri til å glemme den dagen. Nå som folk skjønner at jeg ikke er død klarer jeg å sette pris på livet, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanskelig å bli kvitt merkelappen

Steven Laureys regnes i dag for å være en av verdens største kapasiteter på bevissthetsforskning hos hjerneskadde pasienter og har skrevet over 150 artikler om emnet.

Hans teori er at mange tilsynelatende ubevisste pasienter blir feildiagnostiserte. Og har de først fått merkelappen «uten bevissthet», blir de sjelden kvitt den.

Laureys, som er ansatt ved universitetssykehuset i Liege, vil nå bruke Rom Houbens historie for å få større fokus på det som kan være lignende tilfeller rundt om i verden.

– Bare i Tyskland alene rammes rundt 100.000 mennesker av traumatisk hjerneskade. 20.000 av disse havner i koma i tre uker eller lenger. Noen av dem dør, andre overlever.

– Men mellom 3000 og 5000 mennesker per år havner i et mellomstadium hvor de fortsetter å leve uten å komme tilbake igjen, forteller Laureys.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En regner med at 10 – 12 000 mennesker utsettes for traumantisk hjerneskade i Norge hvert år.

Debatt om aktiv dødshjelp

Historien om Rom Houben vil trolig også bli trukket fram i debattene om aktiv dødshjelp, eutanasi. Tilhengere av eutanasi mener at det bør være tillatt å avslutte viktig medisinsk behandling på en verdig måte for pasienter som i en årrekke har ligget i koma.

Men det finnes også flere tilfeller der pasienter har blitt friske etter først å ha blitt vurdert til å være bevisstløse eller i dyp koma.

Det er ikke kjent hvorfor Dr Steven Laurey ønsket å foreta en ny hjernescanning av Houben så mange år etter at han ble diagnostisert med koma.