– Kjølig mellom britiske og amerikanske offiserer

Brigadegeneral Nick Carter sammen med andre offiserer i Afghanistan. Han er blant de høyerestående, britiske militærledere som uttaler seg kritisk i rapporten. Her i Afghanistan. Foto: AFP.
Brigadegeneral Nick Carter sammen med andre offiserer i Afghanistan. Han er blant de høyerestående, britiske militærledere som uttaler seg kritisk i rapporten. Her i Afghanistan. Foto: AFP.

<pForholdet mellom britiske og amerikanske militære ledere i Irak var tidvis på frysepunktet, ifølge hemmeligstemplede dokumenter. Britene skylder blant annet på amerikansk arroganse.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dokumentene er blitt lekket til avisen The Daily Telegraph og forteller om et tidvis iskaldt forhold mellom militære ledere fra Storbritannia og USA i det første året av Irak-okkupasjonen.

Britenes stabssjef i Irak, oberst J.K. Tanner, beskriver sine amerikanske kolleger som «fremmede for dialog».

– På tross av vårt såkalte «spesielle forhold», tror jeg ikke vi ble behandlet noe annerledes enn for eksempel portugiserne, sier Tanner, ifølge dokumentene.

Tanner er blant de mest kritiske til samarbeidet med amerikanerne.

– Hele systemet var frastøtende. Vi opplevde store problemer i samarbeidet med det amerikanske militæret og amerikanske organisasjoner. Gjennom arroganse og byråkrati fremhever de at det bare er én måte å gjøre ting på, nemlig den amerikanske, sier Tanner, som sier at det var langt enklere å komme overens med europeiske og arabiske allierte.

Fikk reprimande

Den daværende øverstkommanderende for den britiske hæren, generalmajor Andrew Stewart, forteller om hvordan han brukte store deler av sin tid på å omgå og motsette seg ordre fra sine amerikanske overordnede.

Minst én gang skal Stewarts ordrenekt ha ført til Storbritannias ambassadør til Washington ble kalt inn på teppet i det amerikanske utenriksdepartementet for en diplomatisk reprimande.

– Vår evne til å påvirke amerikansk politikk i Irak virket å være minimal, slår Stewart fast.

Han legger til at det ikke engang fantes en sikker kommunikasjonskanal fra USAs hovedkvarter i Bagdad til det britiske hovedkvarteret i Basra sør i landet.

– Lite informasjon

Flere høytstående, britiske militærledere forteller i dokumentene at USA ikke engang informerte dem om forandringer i den amerikanske politikken i Irak, ikke engang når det fikk følger for britiske styrker.

Da en av sjialederen Moqtada al-Sadrs medarbeidere skulle arresteres i mars 2004 – en operasjon som førte til opprør i den britiske sektoren – ble ikke dette koordinert med britene.

– Ingen ble fortalt at det kom til å skje. Om vi hadde visst om det, kunne vi i det minste gjort forberedelser, påpeker brigadegeneral Nick Carter.

Åpner gransking

Avsløringene sammenfaller med granskingen av den britiske krigføringen i Irak, som begynner tirsdag.

Granskingen skal ta for seg årsakene til at Storbritannia gikk til krig uten et klart FN-mandat. Det er knyttet mest spenning til tidligere statsminister Tony Blairs forklaring, som trolig vil finne sted på nyåret.

Tidligere FN-generalsekretær Kofi Annan og våpeninspektør Hans Blix skal trolig også vitne.

– Vårt mål er ikke bare å gjøre en grundig jobb. Arbeidet vårt må også tåle offentlighetens kritiske blikk, sier granskingskommisjonenes leder, den forhenværende tjenestemannen John Chilcot til BBC.

Den endelige rapporten er ventet tidligst ved utgangen av 2010. (©NTB)

Personvernpolicy