– Stjålne e-poster kan undergrave klimatoppmøtet

<pKlimaskeptikere bruker stjålne, private e-poster til å undergrave klimatoppmøtet i København, tror en ledende forsker.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det britiske universitetet University of East Anglia (UEA), som huser et anerkjent klimaforskningsinstitutt, ble i forrige uke rammet av et omfattende datainnbrudd. Omkring 1000 e-poster og 3000 andre dokumenter kom på avveie.

Nå har flere forskere, blant dem Kevin Trenberth fra USAs nasjonale senter for atmosfærisk forskning, funnet igjen private meldinger liggende åpent på internett.

Kritikerne mener at meldingene som er lagt ut, viser at klimaforskere samarbeider om å overdrive menneskeskapt global oppvarming og manipulasjon av forskningsdata.

– Det er rett før København-debatten. Jeg er sikker på at dette ikke er noen tilfeldighet, sier Trenberth, som var et sentralt medlem av FNs klimapanel IPCC.

– Jeg er forskrekket over den selektive bruken av disse e-postene og det faktum at de er tatt ut av sin sammenheng, sier han.

Han innrømmer likevel at noen av forskerne bruker et «i beste fall klossete språk» i sin omtale av klimaskeptikerne.

Også en norsk forsker, Eystein Jansen ved Bjerknessenteret for klimaforskning, er blant dem som har fått privat e-postkommunikasjon spredd på nettet. (©NTB)

Personvernpolicy