Retur for omstridt statsminister i Belgia

Retur for omstridt statsminister i Belgia
Retur for omstridt statsminister i Belgia
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBelgia gleder seg over å ha fått EUs første president, men Herman Van Rompuys avgang som statsminister betyr retur for hans svært omstridte forgjenger Yves Leterme.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brussel (NTB-Trygve Mellvang-Berg): Mandag pågikk diskusjonene for fullt for å berede grunnen for at Van Rompuys kristendemokratiske partifelle Leterme kunne returnere til statsministerposten.

Den tidligere statsministeren Wilfried Martens, som fredag etter forslag fra Van Rompuy fikk i oppdrag av Kongen om å lede forhandlingene om en ny regjeringsleder, kan allerede tirsdag komme til å presentere Leterme som sin mann.

Flamlenderen Leterme vant det belgiske valget sommeren 2007 med hele 800.000 personlige stemmer, men hans utfordrende stil overfor den franskspråklige delen av Belgia og program om større regionalt selvstyre førte til betydelige problemer på regjeringssiden.

– Ikke samlende

Vanskelighetene førte til at Leterme først ved påsketider året etter inntok regjeringsstolen. Deretter fulgte turbulente måneder, som toppet seg i desember i fjor, da Leterme måtte gå av på grunn av et rettslig etterspill for den statlige overtakelsen av bankgiganten Fortis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Van Rompuy greide imidlertid på kort tid å roe gemyttene i belgisk politikk og tilføre landet sårt tiltrengt stabilitet. Da Leterme kom renvasket ut av Fortis-etterspillet, hentet Van Rompuy han inn som utenriksminister i regjeringen.

For kristendemokratene CD&V er det utelukket at noen andre enn Leterme nå skal ta over roret, men mange er skeptiske til flamlenderen.

– Herman Van Rompuy er en kjent konsensusbygger. Yves Leterme har ikke den samme profilen, fastslår professor i statsvitenskap, Lieven De Winter, overfor Financial Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valgstrid

Forhandlingene om Letermes retur har først og fremst dreid seg om å få til et kompromiss rundt en betent valgstrid rundt området Bruxelles-Hal-Vilvorde. Striden dreier seg om en ny oppdeling av valgkretsen, som kan frata franskspråklige velgere muligheten til å stemme på franskspråklige partier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det belgiske partisystemet er todelt, hvor franskspråklige Vallonia og nederlanskspråklige Flandern har hver sine partier. Ifølge grunnloven må en regjeringen bestå av partier fra begge leire.

Den avtroppende Van Rompuy tar ført 1. januar over sin nye jobb som EU-president, men har uttrykt at han føler et ansvar for at det samarbeidet han har greid å stable på beina videreføres.

Sa nei

Dette ansvaret skal ha vært blant grunnene til at han to ganger avslo tilbudet om EU-jobben. Først på det tredje forsøket fikk det svenske EU-formannskapet den belgiske statsministerens ja.

Ifølge den belgiske avisen Le Soir var Van Rompuy usikker på om han hadde tilstrekkelig støtte blant de andre 26 stats- og regjeringssjefene da svenskene tok kontakt med ham de første gangene.

Van Rompuy skal ha gjort det klart at alt annet enn enstemmig støtte ville være utilstrekkelig for at han skulle forlate jobben som belgisk statsminister.

Det er ikke første gangen Van Rompuy har måttet bli overtalt til å påta seg en toppjobb. Det samme skjedde også da han tok over regjeringsposten etter Leterme i desember i fjor. (©NTB)