Spake mot Stoltenbergs sykelønns-forslag

Roar Flåthen og Jan Davidsen: Mer imot sykelønnsjusteringer fra Høyre enn Ap? Foto: Thomas Vermes
Roar Flåthen og Jan Davidsen: Mer imot sykelønnsjusteringer fra Høyre enn Ap? Foto: Thomas Vermes

<pJan Davidsen er forsiktig med å kritisere Jens Stoltenbergs forslag om sykelønnsordningen. LO-leder Roar Flåthen sier forslagene slett ikke dreier seg om sykelønnsordningen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FAGFORBUNDET

* Fagforbundet holder denne uka sitt andre landsmøte i Oslo.

* Forbundet ble opprettet 2003 og er tilsluttet LO.

* Fagforbundet organiserer ansatte blant annet i kommunale og fylkeskommunale virksomheter, helseforetak, barnehager og kollektivtransport.

* Forbundet er det største fagforbundet tilknyttet LO med rundt 300.000 medlemmer.

* Forbundsleder siden starten er Jan Davidsen.

(Kilde: Store norske leksikon) (©NTB)

OSLO (ABC Nyheter): De uttaler seg krast mot enhver svekkelse av sykelønnsordningen, Fagforbundets leder Jan Davidsen og LOs leder Roar Flåthen.

Men når spørsmålet kommer opp om forslagene Jens Stoltenberg fremmet på Gol forrige uke, er de slett ikke så skarpe i kritikken.

Må vurdere det

- Ut fra debatten de siste dagene vil jeg dessuten gjerne gjøre det så klart som det er mulig fra denne talerstolen, at noen svekking av sykelønnen vil vi ganske enkelt ikke akseptere.

Det sa Jan Davidsen i sin åpningstale på Fagforbundets landsmøte som åpnet i Oslo i dag, og la til:

- Skulle noen prøve seg med slike forslag, så vet alle at de erklærer en krig på nytt mot en samlet fagbevegelse.

- Rammer det du sier om sykelønn noen av forslagene Jens Stoltenberg fremmet på Gol? ville ABC Nyheter vite etter talen.

- Vi har sagt at dette må vi gå grundig inn i. På samme måte som de går inn i våre forslag, må vi gå inn i deres. Men noe av det må vi gå spørrende inn i - blant annet dobbelt legesjekk, svarer Davidsen, som i morgen tidlig får besøk av statsministeren på landsmøtet.

- Bryter ikke mye

- Er det ingenting av Stoltenbergs ideer du vil avvise?

- Vi har erfaringer fra Sverige som har prøvd dette, som ikke har vært positive. Spørsmålet er hvor mye tid vi skal bruke på disse tingene her hjemme, sier Davidsen.

I valgkampen reiste LO spørsmål til alle partiene om hvordan de stiller seg til viktige temaer for fagbevegelsen. Ap svarte ja på spørsmålet om de vil bevare sykelønnsordningen uendret.

- Er alle ideene Stoltenberg kom med i tråd med svaret Ap ga på LOs spørsmål om sykelønn?

- Jeg kan ikke se at det bryter mye, men har ikke satt meg så grundig inn i dette på grunn av landsmøteforberedelsene, svarer Davidsen.

Sentralstyret holdt utenfor?

Jeg kan ikke løpe rundt og si hva som blir og ikke blir behandlet i sentralstyret.Uttalelser fra Jan Davidsen kan tyde på at statsministerens kontroversielle utspill om sykelønn kom uten at det var klarert i partiets sentralstyre, der også Jan Davidsen er med.

- I Klassekampen sier du om Stoltenbergs sykelønnsutspill at «Jeg er spørrende til hva det er de vil.» Hvorfor sier du «de», du er jo selv med i Arbeiderpartiets sentralstyre?

- Ja, men det regjeringen foretar seg, er ikke forankret i alle organer rundt omkring.

- Har ikke et slikt spørsmål vært oppe i sentralstyret?

- Jeg kan ikke løpe rundt og si hva som blir og ikke blir behandlet i sentralstyret. Jeg har i hvert fall ikke vært med på å behandle det der, sier Davidsen.

- Handler ikke om sykelønn

I en kort hilsningstale til Fagforbundets landsmøte gikk LOs leder Roar Flåthen, også medlem av Aps sentralstyre, lenger i å frede Stoltenbergs sykelønnsutspill:

- Siv Jensen forsøker nok en gang å fiske i rørt vann. Debatten handler ikke om sykelønnsordningen. Spørsmålet er hvordan vi kan fornye avtale om inkluderende arbeidsliv og få ned sykefraværet, sa Flåthen.

Les også: Slik har de fått sykefraværet til å stupe

Anklager Frp om garanti

- La meg nok engang slå fast: Vi skal ha full lønn under sykdom fra dag en. Det har også de rødgrønne garantert, fortsetter LO-lederen.

- Den garantien har aldri Fremskrittspartiet gitt, hevder LO-Flåthen - en uke etter at Siv Jensen ga nettopp den garantien.

- Vi har ingen planer om kutt i sykelønnsordningen, garanterte Frp-lederen sist mandag da hun la fram partiets forslag til statsbudsjett.

Les også: Takker Erna, refser Jens.

Personvernpolicy