Lover bedre tider for aktivister

Den russiske presidenten Dmitrij Medvedev gestikulerer under et møte med russiske menneskerettighetsaktivister mandag. Foto: Scanpix/AFP.
Den russiske presidenten Dmitrij Medvedev gestikulerer under et møte med russiske menneskerettighetsaktivister mandag. Foto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRusslands president Dmitrij Medvedev lovet mandag russiske aktivister å fremme nye lover for å støtte ikke-statlige organisasjoner. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- En relevant lov har blitt forberedt, sa Medvedev da han tok imot noen av landets fremste menneskerettighetsaktivister i Kreml.

- I dag sender jeg den til statsdumaen.

Under sin årlige tale til nasjonen 12. november lovet Medvedev at han ville gjøre mer for å oppmuntre ikke-profittbaserte «sosialt orienterte» organisasjoner ved å åpne for statsstøtte og skattefordeler.

- Vår felles oppgave er å styrke autoriteten til de ikke-statlige organisasjonene i samfunnet, sa Medvedev til aktivistene.

- Vi vil fortsette å perfeksjonere den juridiske statusen til de ikke-statlige organisasjonene, la han til.

Ved et tilsvarende møte i april sa Medvedev at lovene som gjelder ikke-statlige organisasjoner kan endres, et signal om et brudd med politikken til hans forgjenger og mentor Vladimir Putin.

Innstramninger under Putin

I 2006 undertegnet Putin en lov som krever at ikke-statlige organisasjoner registrerer seg hos staten og som innførte strengere kontroll med organisasjonens regnskap. Dette var et av flere skritt som har blitt omtalt av flere som et tilbakeskritt for demokratiet i Russland.

Putin lot det bli kjent på det tidspunktet at de nye reglene var ment å øke kontrollen med vestlig støtte til prosjekter som går på tvers med Kremls politikk, men de nye lovene rammet også russiske veldedige og ikke-statlige organisasjoner hardt.

Aktivister som deltok ved møtet i april sa til Medvedev at de håpet på en forandring av atmosfæren i det russiske samfunn, og ba den Føderale sikkerhetstjenesten FSB, etterfølgeren til KGB, om å stanse sine «heksejakter».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Volden fortsetter

Ella Pamfilova, lederen for Kremls råd for fremmelse av det sivile samfunn og menneskerettigheter, sa møtet i april brakte resultater og ba Medvedev om et nytt møte for å diskutere volden i den hovedsakelig muslimske Kaukasusregionen.

- Ikke bare dreper de aktivister der, men de utviser simpelthen alle som er uenige, sa hun.

Medvedev, som i sin tale til nasjonen kalte volden i Nord-Kaukasus landets mest alvorlige innenriksproblem, sa ideen «ikke var dårlig».

Tross at rettighetsaktivister var optimistiske i forhold til det nye «strategiske partnerskapet» med regjeringen var det ikke lett å se slutten på drapene av aktivister og forretningsfolk, sier Pamiflova.

- Drapene på menneskerettighetsaktivister fortsetter, sier hun.

- Død i fangeleire er i ferd med å bli en profesjonell sykdom for russiske entreprenører.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pengestøtte

I forrige uke døde Sergej Magnitskij, en advokat for Hermitage Capital Management-fondet som hadde blitt pågrepet i forbindelse med en skattesak, av hjertefeil, noe som belyste bekymringer om Russlands overbefolkede og smittefarlige fengselssystem.

Senere den samme uken ble en russisk ortodoks prest som var en uttalt kritiker av Islam og ultranasjonalistiske grupper skutt og drept i sin kirke i Moskva.

Staten vil bruke 1,2 milliarder rubler på å støtte ikke-statlige organisasjoner i år, og vil bruke ytterligere en milliard rubler i 2010, sa Medvedev.

Men han la til: «Dette spørsmålet dreier seg ikke om penger men om oppmerksomhet for saken».