– Uniol stanser produksjon av biodiesel

Høyres Jan Tore Sanner og resten av opposisjonspartiene har sendt et brev til regjeringspartienes representanter i finanskomiteen hvor de ber biodieselavgiften revurdert. (Foto: Scanpix)
Høyres Jan Tore Sanner og resten av opposisjonspartiene har sendt et brev til regjeringspartienes representanter i finanskomiteen hvor de ber biodieselavgiften revurdert. (Foto: Scanpix)

<pNorges eneste biodieselfabrikk blir lagt ned, dersom ikke Stortinget omgjør regjeringens beslutning om å fjerne avgiftsfritaket. Jan Tore Sanner og opposisjonen betegner avgiftsforslaget som uheldig. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styret i Fredrikstad-bedriften Uniol satt i møte utover kvelden søndag, men konklusjonen blir ifølge NRK at anlegget til 350 millioner kroner blir stanset. De 16 ansatte som har fått permitteringsvarsel, blir dermed arbeidsledige.

– Dette er en trist dag for alle våre ansatte som vil miste jobben. Det er en trist dag for klimaet. Det er selvfølgelig også beklagelig med tanke på tapte investeringer, og det slår beina under en viktig, klimavennlig satsing i Norge. I så måte har investeringer i miljøvennlig teknologi fått seg et alvorlig skudd for baugen, sier styreleder i Uniol, Øystein Haslum.

Styreleder Øystein Haslum sier til NRK at situasjonen er svært mørk, og at produksjonen blir innstilt mandag eller tirsdag.

Haslum setter fortsatt sin lit til at det skal bli mulig å få overtalt regjeringspartiene til å snu. I så fall vil også styret omgjøre beslutningen om å stanse produksjonen.

– Det som skjer torsdag, blir helt avgjørende for Uniols framtid, sier styrelederen.

Andre løsninger

De fire opposisjonspartiene varsler at de vil framsette et nytt forslag om biodieselavgift under debatten om statsbudsjettet torsdag. De fire retter dermed en siste appell til regjeringen for å få omgjort beslutningen om å fjerne avgiftsfritaket for biodiesel.

Høyres 1. nestleder og finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner har på vegne av de fire partiene sendt et brev til regjeringspartienes representanter i finanskomiteen, der han ber dem revurdere regjeringens forslag.

– Dette forslaget er etter vårt syn uheldig både av hensyn til miljø og arbeidsplasser. Hvis man fastholder regjeringens forslag, håper vi at man likevel kan åpne for andre løsninger som kan samle Stortinget og sikre utvikling, investeringer og produksjon av biodiesel i Norge, heter det i brevet.

De fire partienes finanspolitikere – Sanner (Høyre), Ulf Leirstein (Frp), Hans Olav Syversen (KrF) og Borghild Tenden (Venstre) – mener at finansinnstillingens formulering om en gjennomgang av rammebetingelsene for forskning og teknologiutvikling av annengenerasjons biodrivstoff ikke er tilstrekkelig.

Avgiftsbruk

Opposisjonspartiene mener at en slik gjennomgang også må omfatte en vurdering av rammebetingelsene i markedet, herunder altså avgiftsbruken.

– Det er positivt med økt forskning, men hensikten må være å øke bruken. Da må vi sikre konkurransedyktige rammebetingelser for biodiesel, heter det.

De fire vil altså ha en ny gjennomgang av gradert avgift som virkemiddel, samt andelen av påbudt innblanding av biodiesel i vanlig diesel. Den er i dag på 2,5 prosent, men vurderes økt til 5 prosent i 2010.

Høy pålagt andel uten avgiftsfritak for biodieselen vil gjøre sluttproduktet dyrere enn dagens diesel og dermed ulønnsomt å produsere. (©NTB)

Personvernpolicy